JUDISK MAKT. Det nya lagförslaget i USA har skapats av judar från de båda största partierna. AIPAC välkomnar lagförslaget om att Israel ska bestämma USA:s vapenaffärer i Mellanöstern.

Ett lagförslag framlagt i det amerikanska representanthuset, gemensamt av både de Demokratiska och Republikanska partierna, kommer om lagen går igenom, att ”ge Israel en kvalitativ militär fördel” – förkortat QME – skriver Jewish Telegraphic Agency.

I praktiken innebär lagförslaget att Israel skulle få ett veto beträffande amerikansk utrikespolitik i frågor vapenhandeln i Mellanöstern.

Lagen ”skulle tvinga [USA:s] president att konsultera den israeliska regeringen för att säkerställa [QME för israeliska] intressen”.

Det var demokraten Brad Schneider från Illinois som lade lagförslaget på representanthusets bord.

Nuvarande lagar garanterar redan att Israel har en kvalitativ militär fördel i Mellansöstern, men ännu så länge är det ”bara” den amerikanska kongressen, inte Israel, som avgör om en vapenförsäljning möter reglerna för QME.

De flesta förespråkarna för lagen är demokrater, inklusive ett flertal judiska politiker. Föurom Schneider själv, ingår bland dem Elaine Luria (Virginia), Max Rose (New York State), Josh Gottheimer (New Jersey), och från Florida Ted Deutch, Debbie Wasserman Schultz.

Judiska demokrater har uttryckt rädsla när det avslöjades att det inom ramen för freds- eller krigsalliansavtalen (beroende på hur man vill se det) mellan Israel och Förenade Arabemiraten (FAE) och Bharain har inneburit att FAE ska få tillgång till de avancerade amerikanska Lockheed-Martin F-35 flygplanen.

Flera kommentatorer anser att detta har varit den viktigaste moroten för FAE att skriva under på Jared Kushners och Donald Trumps så kallade Abrahamfördrag.

Denna ”detalj” i normaliseringsavtalen mellan Israel och FAE – att FAE ska få köpa F-35 från USA – är något som Israel har motsatt sig. Hittills är Israel den enda stat i Mellanöstern som har sådana flygplan.

Israel är också den enda stat i världen som har tillåtelse att modifiera och programmera om flygplanen efter egna önskemål, förutom USA självt.

Andra Natostater – som Norge – måste dessutom finna sig i att övervakas och att känsliga data som skapas när flygplanen används skickas direkt till USA, utan ländernas vetskap eller kontroll.

Judarnas största och starkaste formella lobbyorganisation i USA,AIPAC, stödjer detta nya lagförslag om ett israeliskt veto beträffande amerikansk vapenförsäljning till Mellanöstern.


  • Publicerad:
    2020-10-05 12:00