MILITANT GLOBALISM Det brittiskt-ledda träningsprogrammet för ukrainska trupper blir, när delar av det flyttar till Ukraina, den största brittiska militära satsningen i landet sedan Royal Marines ”avskilda högrisk-operationer”

Den nyutnämnde försvarsministern i Storbritannien Grant Shapps låter utvidga det träningsprogram för ukrainska trupper som leds av Storbritannien. Enligt honom själv kommer denna expansion att omfatta utplacering av brittiska instruktörer innanför Ukrainas gränser.

— Jag pratade idag om att så småningom få träningen närmare – och faktiskt också in i Ukraina”, sa Shapps till The Telegraph i fredags.

Shapps påpekade den kommande brittiska närvaron i landet ”inte handlar endast om träning”, utan också ”vapentillverkning”, och han hyllade den brittiska vapenjätten BAE Systems för företagets planer på att utlokalisera sig till Ukraina.

— Jag hoppas få se andra brittiska företag också de dra sitt strå till stacken genom att följa exemplet. Jag tror att detta kommer att ske och då åstadkomma mer utbildning och produktion i landet, tillade han.

I sina diskussioner med den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj sa Shapps enligt The Telegraph även att Storbritanniens flotta skulle kunna spela en roll i att ”försvara kommersiella fartyg i Svarta havet”.

— Storbritannien är en sjönation, så vi kan hjälpa till, inte minst med råd, särskilt eftersom vattnet i fråga är internationellt, sade han utan att här närmare specificera vilken typ av hjälp han erbjuder.

Ännu en upptrappning

Den öppna utplaceringen av brittisk militär personal blir ännu en upptrappning, sedan Storbritannien blev det första Nato-landet som levererar granater med utarmat uran samt långdistanskryssningsmissiler till Kiev – vilka enligt den ryska sidan Ukraina sedan dess har använts i attacker mot rysk infrastruktur.

Rysslands president Vladimir Putin hävdade förra året att det finns hela militära enheter i Ukraina ”de facto under västerländska rådgivares kommando”. Tidigare i veckan anklagade det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova Storbritannien:s och USA:s underrättelsetjänster för att ha hjälpt till att samordna en nyligen genomförd ukrainsk attack mot Sevastopol, Krim, vilken riktades mot den ryska Svartahavsflottans högkvarter.

Enligt den seniore generalen Robert Magowan genomförde brittiska Royal Marines flera ”avskilda högrisk-operationer” Ukraina förra året, men officiellt har London aldrig erkänt sig ha haft någon betydande närvaro i landet sedan konflikten med Ryssland bröt ut 2022.