Storbritannien skickar stridsflyg att patrullera Svarta havet
EUROPA • Storbritannien har avsatt stridsflyg att patrullera Svarta havet. Syftet är att beskydda ukrainska spannmålsskepp efter det kollapsade spannmålsavtalet med Ryssland.
När det så kallade spannmålsavtalet mellan Ryssland, Ukraina, Turkiet och FN skulle förnyas i somras valde Ryssland att dra sig ur. Ryssland hävdade att ingen av de övriga parterna uppfyllde sina respektive delar av avtalet, som skulle garantera att ukrainska fartyg med spannmål skulle kunna lämna hamnen i Odessa och fritt segla till Turkiet.
Sedan dess har Ryssland bombat ukrainska spannmålshamnar, eftersom man menar att landet har använt dessa som bas för bland annat drönarattacker mot Krim under skydd av spannmålsavtalet.
Nu har Storbritannien beslutat att börja patrullera Svarta havet med stridsflyg för att se till att ukrainska spannmålsfartyg inte attackeras. I ett uttalande från landets premiärministern Rishi Sunak kan man läsa:
Vi kommer att använda våra underrättelser, vår avlyssning och vår spaning för att övervaka ryska aktiviteter omkring Svarta havet och avslöja Ryssland ifall vi ser varningstecken på att de förbereder attacker på civila fartyg eller civil infrastruktur.
Som en del i dessa övervakningsoperationer utför Storbritanniens flygvapen flygningar över området för att avskräcka Ryssland från att utföra illegala attacker mot civila fartyg som transporterar spannmål.
I uttalandet framgår inte huruvida Storbritannien tänker ingripa med sina stridsflyg ifall civila fartyg med spannmål attackeras.
Ser fartygen som legitima militära mål
Ryssland har å sin sidan hävdat att Ukraina använder civila spannmålsskepp för att smuggla ut vapen och sprängmedel som sedan kan användas för terrordåd inne i Ryssland, vilket var en av anledningarna till att man drog sig ur spannmålsavtalet. Av samma anledning har Moskva tidigare meddelat att man ser alla fartyg som lämnar och anländer till ukrainska hamnar som legitima militära mål.
Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin sagt att Moskva kan tänka sig ett nytt spannmålsavtal, men att de övriga parterna först måste leva upp till sina respektive delar av det tidigare avtalet.
För Ukrainas del handlar det om att inte använda spannmålskorridoren för militära ändamål, för Turkiet handlar det om att se till att spannmålsfartyg inte smugglar vapen och sprängmedel och för västs del handlar det om att stoppa sanktionerna mot den ryska spannmåls- och konstgödselindustrin.