UKRAINAKONFLIKTEN Storbritanniens tidigare försvarsminister skriver i en artikel att ”Ukraina kan vinna kriget”. Men för att det ska ske måste ukrainarna sänka medelåldern kraftigt på sina soldater.

Storbritanniens tidigare försvarsminister Ben Wallace var under sin tid i regeringen en av de mest pro-ukrainska rösterna i Europa. Under sommarens Nato-toppmöte i Vilnius skar det sig dock mellan Wallace och Ukrainas president Voldymyr Zelenskyj när den brittiske försvarsministern bad om lite mer ”tacksamhet” från Kiev.

— Vi är inte som Amazon där man bara kan beställa vapen, sa Wallace under toppmötet.

Kort efter toppmötet meddelade också Wallace att han avgår som försvarsminister, vilket också har kopplats till det faktum att han inte fick amerikanskt stöd att efterträda Jens Stoltenberg som Natos generalsekreterare. Nyligen efterträddes han också av juden Grant Shapps.

Men nu har Wallace återigen gett sig in i diskussionen mellan västmakterna om hur Ukrainas öde ska seglas. Trots dystra rapporter från Ukrainas motoffensiv anser Wallace att Ukraina är på väg att vinna kriget.

”Ukrainas motoffensiv är framgångsrik. Sakta men säkert bryter den ukrainska armén genom ryska linjer. Ibland gård för gård, ibland by för by. Ukraina har momentum och pressar sig framåt”, skriver Wallace i The Telegraph.

Enligt Wallace måste väst fortsätta att ge allt stöd man kan till Kiev för att avsluta kriget. Den tidigare försvarsministern påstår också att han själv ofta motarbetades av sin egen regering, vilket bland annat ska ha lett till att Tyskland gått om Storbritannien som Kiev främsta sponsor i Europa.

Wallace skriver också att ”Ukraina måste spela sin roll” och beklagar sig över att medelåldern bland de ukrainska soldaterna idag är 40 år.

”Jag förstår president Zelenskyjs önskan att bevara ungdomen för framtiden, men faktum är att Ryssland mobiliserar hela landet i smyg”, skriver Wallace och tillägger att Ukraina måste ”omvärdera tyngden av mobiliseringen” på samma sätt som Storbritannien gjorde under andra världskriget.

Enligt Wallace är det västs ”värderingar och den regelbaserade världsordningen” som står på spel, vilket innebär att Zelenskyj enligt honom måste offra en större del av Ukrainas ungdomar.