NORD STREAM Moskva kräver nu att Washington lägger fram bevis för sin oskuld i Nord Stream-sabotaget. Detta efter avslöjandet av journalisten Seymour Hersh, som Washington avfärdat som ”fullständigt påhittat”.

Det var förra veckan som den prisbelönte journalisten Seymour Hersh avslöjade att USA tillsammans med Norge placerade sprängdeg på Nord Stream 1 och Nord Stream 2 och sprängde rörledningarna med fjärrutlösare. Hjärnorna bakom terrordådet var de tre toppjudarna Victoria Nuland, Jake Sullivan och Anthony Blinken.

Både Vita huset och CIA vägrade kommentera uppgifterna utan avfärdade endast avslöjandet som ”falskt och fullständigt påhittat”. I efterhand har det amerikanska utrikesdepartementets talesman Ned Price sagt att ”det är ren desinformation att [påstå att] USA låg bakom det som hände”.

Nu vill Rysslands ambassad i Washington att USA lägger fram bevis för att uppgifterna i artikeln är ”falska”, skriver Reuters. Tidigare har Kreml krävt att FN går till botten med saken.

Dessutom har det ryska utrikesministeriet också påpekat att det är uppseendeväckande att Sverige, Danmark och Tyskland vägrar dela med sig av information från ländernas respektive brottsutredningar, med tanke på att ryska Gazprom äger en majoritet i de saboterade gasledningarna.