UKRAINAKONFLIKTEN Ett nytt toppmöte planeras mellan Blinken och Lavrov på torsdag. Samtidigt påstår amerikanska medier att soldater har fått order om invasion.

Igår kväll förhandlade Frankrikes president, Emmanuel Macron, med flera världsledare inblandade i Ukrainakonflikten.

Först med den ryske presidenten Vladimir Putin, sedan med amerikanske Joe Biden, brittiske Boris Johnson, ukrainsk-judiske Volodomyr Zelenskyj, och sedan tillbaka till Putin.

Macron och Putin avtalade om att ett nytt toppmöte skulle hållas mellan USA och Ryssland för att diskutera ”säkerhet och strategisk stabilitet i Europa”. Därför ska landets utrikesministrar, juden Anthony Blinken och ryssen Sergej Lavrov, träffa varandra på torsdag.

Mötet kommer att ske såvida inte Ryssland genomför en militär invasion av Ukraina innan dess.

— Vi är redo för diplomati fram till att invasionen inleds. Men för tillfället verkar Ryssland fortsätta förberedelserna för en fullskalig attack mot Ukraina, påstår Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Under helgen varnade även den brittiske premiärministern Boris Johnson för att Ryssland skulle vilja ”dra in Europa i det största kriget sedan 1945″.

Uppgifterna kommer från judiskt ägda amerikanska medier såsom Washington Post, CNN och New York Post. De hänvisar i sin tur till underrättelseuppgifter som gör gällande att Rysslands militär har en färdigställd invasionsplan och ryska styrkor påstås ha fått order om att invadera Ukraina redan nu.

Ryssland har konsekvent nekat till att sådana planer existerar. Från amerikanskt håll är man dock övertygade om att en invasion är på väg att ske.

— Som president Biden har sagt visar allt vi ser att president Putins invasionsorder fortfarande gäller, sa USA:s utrikesminister Blinken till tv-kanalen CBS under söndagen.

— Alla steg inför en invasion ser ut att spelas ut nu. Alla operationer under falsk flagg, alla dessa provokationer för att hitta svepskäl – allt detta händer, fortsätter han.

Amerikanarna förutspår ännu en gång att det kommer att ske ”inom några få dagar”. Ryska soldater närmar sig gränsen och befälhavare ritar upp krigsplaner, hävdar man.

— Ryska trupper är på ryskt territorium. Vi hotar ingen, kommenterar Rysslands ambassadör i USA, Anatoly Antonov, till Ria-Nostovi.

Nordfront följer utvecklingen.