UTRIKES När Emmanuel Macron träffade Vladimir Putin i Moskva under måndagen fick den ryske presidenten möjlighet att förklara problemen med ett ukrainskt Nato-medlemskap för en fransk journalist.

Frankrikes president Emmanuel Macron mötte under måndagen Rysslands president Vladimir Putin i Moskva för att diskutera konflikten i Ukraina och de ökande spänningarna mellan Nato och Ryssland.

Under en efterföljande pressträff lät Putin bland annat meddela att han har accepterat flera av Macrons förslag för att komma närmare en lösning på Ukraina-frågan, rapporterar RT. Man gick dock inte in på några detaljer i vad förslagen innebär.

Putin passade också på att anklaga Ukraina för att inte upprätthålla Minsk-fördraget om att hålla fred med utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk. Istället menar Putin att Ukraina har lagt sin energi på att ”förfölja den ryska minoriteten” i landet.

"Vill ni kriga med Ryssland?"

När en fransk journalist ställde frågan till Putin om vad problemet egentligen skulle vara med ett ukrainskt medlemskap i Nato valde Putin gå in på vilka eventuella konsekvenser en sådan utveckling skulle ha för Frankrike.

— Vill du att Frankrike ska kriga mot Ryssland? Det är exakt vad som skulle hända om Ukraina går med i Nato och försöker att implementera sin policy om att ”återintegrera” Krim med våld, svarade Putin.

Det Putin syftar på är att Krimhalvön efter statskuppen i Ukraina 2014 valde att tillhöra Ryssland enligt ett beslut i en folkomröstning. Ukraina har alltsedan dess sett Ryssland som en fientlig stat och har som offentlig policy att underkänna folkomröstningen på Krim och att halvön ska återförenas med Ukraina.

Ifall Ukraina realiserar dessa planer och försöker ta Krim med våld samtidigt som man är ett Nato-land aktiveras den så kallade artikel 5, som är själva grunden i krigsalliansen och innebär att hela Nato är i krig om ett Nato-land är det.

Putin påpekade också att Ukraina redan har försökt lösa konflikten i östra Ukraina med militärmakt och att det därmed inte är långsökt att tänka sig att man försöker detsamma med Krim.

— Ryssland är en av världens ledande kärnvapenmakter. Det skulle inte finnas några segrare. Macron önskar inte ett sådant utfall. Det gör inte heller jag, fortsatte Putin.

Under tisdagen har Macron rest vidare till Kiev för ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.