UTRIKES Invånarna i Kazakstan har protesterat i flera dagar. Nu meddelar presidenten att han och regeringen ska avgå.

Sedan nyår har det pågått omfattande protester i Kazakstan, som bara har blivit mer omfattande för varje dag som gått. Det sägs att den största anledningen är gaspriserna, som dubblades i landet vid årsskiftet.

Protesterna har pågått i flera av landets största städer, och i morse stormade demonstranterna rådhuset i den tidigare huvudstaden Almaty. Lokal media rapporterar om skottlossning omkring rådhuset, och att byggnaden ska ha tänts på.

Rådhuset fungerade tidigare som presidentens residens, men landets president Kassym-Jomart Tokayev var dock inte på plats. Han arbetade fortfarande i huvudstanden Nur-Sultan.

Många demonstranter var beväpnade, en del med skjutvapen och andra med batonger och sköldar. Man har också tvingat både regimtrogen polis och militär att retirera.

Den kazakiska regeringen menar att det är ”extremister och radikala” som demonstrerar, och uppmanar allmänheten att ”inte eskalera våldet”.

President Tokayev meddelade senare under eftermiddagen att han och regeringen kommer att avgå. Under tiden kommer vice premiärministern Alikhan Smailov att leda en övergångsregering.

För att försöka lugna ner folkmassorna har Smailov infört undantagstillstånd i staden Almaty och provinsen Mangystau. Utegångsförbud råder mellan klockan 23 och 07.

De flesta nyhetsmedierna, kommunikationstjänsterna och tv-kanalerna i landet ligger nere.

Protesterna förekommer mestadels i de sydligare delarna av landet, som främst bebos av turkiska och västasiatiska folkslag. I de norra delarna av landet, som främst bebos av ryssar, har det varit mycket lugnare.