UTRIKES. Enligt uppgifter så pågår en massflykt av homosexuella från den ryska delrepubliken Tjetjenien. Detta efter anklagelser om att en ”rensning” av sexuella minoriteter pågår i den muslimska provinsen.

Under söndagen kom de första anklagelserna om att hundratals män har gripits och förts bort med anklagelser om homosexualitet i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Tjetjenska myndigheter ska dock ha avvisat anklagelserna och menar att det inte finns några homosexuella i Tjetjenien. En talesman för delrepublikens president Ramzan Kadyrov ska bland annat ha sagt:

— Man kan inte arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken. Och om sådana människor existerade i Tjetjenien skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån.

I ett reportage i en rysk tidning citeras källor inom tjetjenska specialförband som menar att det handlar om en förebyggande åtgärd för att avskräcka från offentliga yttringar av hbtq-propaganda.

Idag kom också uppgifter om att personer ska ha dött i förvar och att andra även ska ha begravts levande. Samtidigt uppges ett stort antal homosexuella vara på flykt från den muslimska delrepubliken och den ryska tidningen Novaya Gazeta har utlovat att man under veckan kommer att publicera vittnesmål från dessa.

Tjetjenien har länge varit en orolig del inom den ryska federationen. Muslimska separatister har sedan mitten av 90-talet fört en väpnad konflikt mot ryska regeringstrupper i varierande grad av intensitet, samtidigt som man har genomfört terrordåd mot civila mål inne i Ryssland.

Källor:
Rysk tidning: Tjetjenien massgriper homosexuella
Homosexuella begravs levande i Tjetjenien


  • Publicerad:
    2017-04-05 14:20