INRIKES I en intervju säger Säpo-analytikern Ahn-Za Hagström att man i flera år varnat för ”ensamma gärningsmän”, såsom Theodor Engström. Enligt Hagström är det Säpos trakasserier mot politiska organisationer som föranlett fenomenet.

Det är i Aftonbladet som Säpos så kallade seniora analytiker Ahn-Za Hagström kommenterar Visby-dådet och Theodor Engström, vars rättegång nyligen avslutades vid Gotlands tingsrätt.

Hagström menar att Säpo i flera år varnat för fenomenet med ”ensamma gärningsmän”, som begår ideologiskt motiverade brott utan koppling till någon specifik organisation. Enligt Säpos bedömning kan det komma att ske fler liknande dåd i framtiden.

— Vi ser i vårt flöde att det är fler personer som inte har någon koppling till någon regelrätt eller traditionell organisation som säger sig vilja göra någonting, säger hon.

Att agera ”ensam gärninsman” kan, enligt Hagström, vara ”en del av en taktik” som beror på att säkerhetstjänster blivit bättre på att ”kartlägga organisationer och nätverk”.

— Vi har också den här klassiska, renodlade ensamagerande i gärningspersonen som också helt på egen hand har både radikaliserats och övertygats – och planerar och förbereder att göra någonting, säger Säpo-analytikern.

Theodor Engström har dock bestämt förnekat att hans dåd har någon ideologisk grund, även om han påstår att han ville göra något som skulle slå till mot ”hela svenska folket”.

— Det här var inget nationalsocialistiskt ideologiskt dåd, även om jag rört mig i såna kretsar tidigare. Det här går bortom sådan ideologi, och jag är väldigt tydlig med det i förhör, sa Engström under rättegången på Gotland.