SÄKERHET Säpo jagar just nu nationalister för att rekrytera informatörer. Målet är att kartlägga svenskar som reser till Ukraina för att delta i kriget.

Flera källor till Nordfront bekräftar att Säkerhetspolisen efter den ryska invasionen av Ukraina har ökat sin uppsökande verksamhet för att försöka etablera kontakt med nationalister runtom i Sverige.

Säpo-agenterna har själva i minst ett fall erkänt att de vill rekrytera informatörer bland de som reser för att delta i kriget, trots att Sveriges regering stödjer den ukrainska sidan som verkar locka flest frivilligsoldater. Att underrättelsetjänsten söker informatörer för detta ändamål bekräftades tidigare idag då Säpo stoppade en nationalist i samband med att han skulle flyga utomlands från en svensk flygplats.

— De var oroliga, de frågade om svenska militärträningsläger och massa om kontaktpersoner och ville rekrytera mig att lämna info där nerifrån, berättar en svensk nationalist som reser österut idag.

Nationalisten uppger vidare att Säpo-agenterna bekräftade att de inte kunde hindra honom från att resa utomlands då han ”inte gjort något olagligt än”.

— Men de satt och försökte skrämma mig med rysk underrättelsetjänst och bad mig att bli informatör om jag åkte även fast de avrådde mig från att åka, fortsätter nationalisten.

Många svenska nationalister som reste till Ukraina under stridigheterna 2014 har uppgett att de i samband med eller efter återkomsten till Sverige blivit intensivt uppvaktade av Säpo.

Nordfront uppmanar som alltid nationella att vara tydliga mot Säpo med att de inte vill ha någon kontakt med underrättelsetjänsten och inte kommer ge dem någon information. Vidare uppmuntrar vi alla att fotografera agenterna och filma konversationer. Dels för att säkerställa att agenterna beter sig korrekt och dels för att kunna skicka in materialet till Nordfront så att vi kan bevaka myndigheternas politiska förföljelser och lyfta fram eventuella övertramp som begås.