GOTLAND Idag pågår andra dagen av rättegången mot Theodor Engström, som åtalats för terrorbrott efter mordet på en psykiatriker under Almedalsveckan. När Engström förhörs förnekar han bestämt att hans dåd har något med nationalsocialism att göra.

Under onsdagen fortsatte rättegången mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. Engström åtalas för terrorbrott efter mordet på psykiatrikern Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terrorbrott för att ha planerat att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Engström har sedan de inledande förhören erkänt brott och beskrev mordet på Wieselgren som ett ”terrordåd” medan gärningen fortfarande rubricerades som mord och inte ett terrorbrott. När han förhörs i tingsrätten under onsdagen vänder han sig dock emot försök att koppla hans handlingar till någon politisk ideologi, vilket framgår av Aftonbladets direktrapportering från domstolen.

— Det här var inget nationalsocialistiskt ideologiskt dåd, även om jag rört mig i såna kretsar tidigare, säger han och fortsätter.

— Det här går bortom sådan ideologi, och jag är väldigt tydlig med det i förhör.

Flera medier har försökt att koppla Engströms gärningar till nationalsocialism i allmänhet och Nordiska motståndsrörelsen i synnerhet. Den antivita underrättelseorganisationen Expo skriver exempelvis på sin hemsida att ”Visby-mördarens världsbild är präglad av nazism”.

Men både åklagare och polis har i omgångar förklarat för media att de inte ser några sådana kopplingar. I tidigare polisförhör framgår det också av Engströms resonemang att ensamhet, utanförskap och paranoida vanföreställningar drivit honom till ett sådant vansinne att han inte såg någon väg ut förutom att mörda någon representant för samhället, vilket Nordfronts Simon Holmqvist har skrivit om.

Kunde lika gärna ha blivit Hanna Stjärne

När Engström förhörs i tingsrätten förklarar han också att Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf och även SVT-bossen Hanna Stjärne var hans tre huvudsakliga potentiella mål. Han har tidigare berättat att han såg Stjärne ensam på en scen när han följde efter Wieselgren strax innan dådet, men bestämde i sista sekund att inte byta mål utan istället attackera psykiatrikern.

— Ni kunde lika gärna inkluderat Hanna Stjärne här, som målsägande, till Annie Lööf. Bland hundratals andra, säger Theodor Engström.

Dessutom är Engström tydlig med att ”hela svenska folket” var måltavlan för hans gärning.

— Jag såg Almedalen som den bästa tänkbara platsen att slå tillbaka mot svenska folket så mycket som möjligt, berättar han.