ALMEDALEN Polisen och åklagaren höll under eftermiddagen en presskonferens om våldsdådet i Almedalen. Åklagaren nekar till att det skulle ha med Nordiska motståndsrörelsen att göra.

Klockan halv två höll polis och åklagare en pressträff om gårdagens våldsdåd i Almedalen i Visby, som resulterade i att en 60-årig kvinna dödades.

Media spred under gårdagen rykten om att gärningsmannen skulle ha starka ”kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen”, något som organisationen avfärdade i ett officiellt pressmeddelande igår kväll.

Under dagen har den misstänkte 33-åringen erkänt brott och uppgett en förklaring till dådet. Enligt mannens försvarare, Staffan Fredriksson, mår personen inte bra samt berättar att personen har en historia av psykisk ohälsa. Häktningsförhandlingen väntas genomföras under fredagen.

"Dådet har ingen koppling till NMR"

Deltog i pressträffen gjorde förundersökningsledare och kammaråklagare Petra Götell, chefen för Gotlandspolisen och kommenderingschef för Almedalsveckan, Fredrik Persson samt regiondirektör för Region Gotland, Peter Lindvall.

Götell inledde med att redovisa de slutsatser som förundersökningen hittills har kommit fram till. Hon berättar att brottet bedöms ha begåtts av en ensam gärningsman och att man således inte letar efter fler misstänkta i nuläget.

Götell avslöjar även att den misstänkte har begått gärningen under narkotikapåverkan.

Den avlidna kvinnan ska ha varit gärningsmannens tilltänkta mål sedan tidigare, samt att det hade att göra med hennes ledande yrkesroll inom psykiatrin. De uppgifter om att gärningsmannen skulle ha kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen har inte fokus i utredningen, uppger hon.

Kommer att anordna "mångfaldsparad"

Polismästare Fredrik Persson berättar att polisen nu ska avsluta Almedalsveckan, bland annat genom att anordna en så kallad ”mångfaldsparad” genom Visby.

Regiondirektör Lindvall fyller i att han fördömer våldsdådet och bedyrar vikten av ”människors lika värde, yttrandefrihet, demokrati och medmänsklighet”.

— Jag vill avsluta med det som Fredrik nämnde, nämligen att uppmana alla att delta i eftermiddagens mångfaldsparad. För att ytterligare markera samhörighet och solidaritet i det som skett, säger Regiondirektören.

"Det är riktat mot psykiatrin"

På fråga från TT om vad gärningsmannen har uppgett för förklaring svarar Götell:

— Han har inte berättat så mycket varför han har gjort som han gjort… Det är riktat mot psykiatrin skulle jag säga.

Åklagaren tillägger vid en annan fråga att motivet berör mannens psykiska mående och psykiatrin i Sverige generellt. Mannen ska ha planerat dådet mot just det offret som drabbades.

— Vi ser inte de, i dagsläget, de kopplingarna till NMR, och att det här ska vara någonting för eller av NMR, förtydligar Götell.

"Det är på grund av medias spekulationer vi kommenterar NMR"

P4 Gotland frågar om huvudfokus för utredningen ligger på ”kopplingen till NMR”, varpå åklagaren svarar:

— Anledningen till att vi uttalar oss om NMR är att det är de uppgifter som har kommit fram via media – att det har skett spekulationer i media och så. Och det är ingenting som vi har sett, utan vi har snarare sett den psykiska ohälsan. Det är den vi ser som motiv nu, kommenterar Götell.

Dagens Nyheter frågar av någon anledning åklagaren om det har funnits fler ”individer med kopplingar till NMR” i Visby under veckan.

— Det vet inte jag, men så som vi tittar på i det här ärendet så letar vi inte efter fler gärningsmän, svarar Götell.

— Vi ser ingen koppling nu till någonting med NMR, utan snarare den psykiska ohälsan, förtydligar hon för minst femte gången.

Fortsatta frågor om Motståndsrörelsen från lögnmedia

Svenska Dagbladet ställer sedan en fråga till polismästare Persson om varför polisen inte ”har koll på” personer med påstådda kopplingar till Motståndsrörelsen i Visby.

— Tyvärr är det så att det finns människor såsom Petra förklarade här, med någon form av psykisk ohälsa. Och vi kan inte ha kontroll på det här, kommenterar Persson och fortsätter:

— Relationen till NMR är precis som Petra säger, det är uppgifter i media.

Gärningsmannen har inte gett uttryck för någon ånger, uppger åklagaren slutligen. Pressträffen avslutas.

Nordfront fortsätter att följa fallet.