ALMEDALEN Åklagarmyndigheten meddelar att mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan nu utreds som terrorbrott.

Det var under Almedalsveckan som en 32-årig man gick till attack mot Ing-Marie Wieselgren, tidigare nationell samordnare för psykiatrifrågor på SKR. Wieselgren avled senare på grund av sina skador.

Media spred tidigt rykten om att gärningsmannen skulle ha starka ”kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen”, något som organisationen avfärdade i ett officiellt pressmeddelande samma kväll. Även åklagaren Petra Götell sa under en presskonferens att kopplingarna” inte är relevanta i fallet.

I ett pressmeddelande skriver åklagarmyndigheten att Säkerhetspolisen (Säpo) har tagit över brottsutredningen, samt att brottet numera rubriceras som ett terroristbrott genom mord.

Gärningsmannen misstänks även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Det finns inga fler misstänkta utöver 32-åringen.

Säpo genomför utredningen under ledning av Riksenheten för säkerhetsmål.

"Framkommit uppgifter"

— Det har framkommit uppgifter som har lett fram till de nya misstankarna. Exakt vilka uppgifter det rör sig om är något som den pågående förundersökningen nu tittar närmare på, det är något som vi inte kan gå in på, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson vid Säpo, till SVT Nyheter.

— De nya misstankarna är kopplade till den sedan tidigare misstänkta gärningsmannen, tillägger Wernstedt.

Terrorhotnivån i landet fortsätter att ligga på en förhöjd nivå, som den har gjort sedan 2010. Den förändras inte av den nya rubriceringen, förklarar Wernstedt.

Förundersökningsledare och kammaråklagare Henrik Olin har avböjt att kommentera de nya uppgifterna.