ALMEDALEN De mediala påståendet om att personen som pekas ut som den misstänkte knivmördaren i Visby har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen är falska. Detta uppger Motståndsrörelsen på sin officiella hemsida.

Det cirkulerar just nu påståenden i media om att mannen som är anhållen misstänkt för mordet i Visby har ”kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen”. Samtidigt cirkulerar ett namn på sociala medier, som tycks komma från vänsterextrema källor, om vem personen är.

Med anledning av detta har Nordiska motståndsrörelsen publicerat ett officiellt uttalande på organisationens hemsida Motståndsrörelsen.se.

”Vi vet ännu inte någon säker identitet, men enligt vissa uppgifter som sprids om vem det skulle kunna vara så har den personen aldrig någonsin varit medlem eller ens stödmedlem i Nordiska motståndsrörelsen”, står det i artikeln, som fortsätter:

Personen som påstått misstänks har skrivit tre insändarartiklar på nyhetssidan Nordfront för många år sen, insändare som var av allmän geopolitisk karaktär och utan koppling till organisationen. Den påstått misstänkte ska även ha deltagit på två demonstrationer som arrangerats av Nordiska motståndsrörelsen, men som varit helt och hållet öppna för allmänheten och med flertalet utomstående som deltagare.

Uppgifter om att denne man ska ha medverkat i någon radio knuten till organisationen är falska, med det förmodade syftet att försöka få kopplingen till Nordiska motståndsrörelsen att framstå som starkare.

Artiklarna i fråga publicerades 2015, alltså för sju år sedan, då Nordfront fortfarande var Nordiska motståndsrörelsens hemsida men hade inget med organisationen eller dess verksamhet att göra. Varken Nordfront eller Nordiska motståndsrörelsen har haft kontakt med mannen sedan många år tillbaka.

Motståndsrörelsen uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att inte delta i spridandet av personuppgifter och bilder kopplade till någon utpekad person, åtminstone inte förrän det är helt fastställt.

När fler uppgifter blir tillgängliga kommer Motståndsrörelsen också eventuellt att göra fler uttalanden.