INRIKES 33-åringen som misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren samt förberedelse till terrorbrott under Almedalsveckan var psykiskt sjuk under gärningen. Detta visar den rättsmedicinska undersökningen.

Trots att både polis och åklagare vid flera tillfällen gått ut med att psykisk sjukdom och besvikelse gentemot psykiatrin låg bakom mordet på psykiatrikern Ing-Marie Wieselgren har medströmsmedia framhärdat i att koppla dådet till Nordiska motståndsrörelsen.

Anledningen är att den nu häktade 33-åringen som misstänks för mordet samt förberedde till terrorbrott hade kontakter med organisationen för flera år sedan.

Men nu visar den rättsmedicinska undersökningen att den misstänkte led av en allvarlig psykisk störning under dådet, skriver Helagotland.se. Den misstänkte led fortfarande av den allvarliga störningen när undersökningen genomfördes.

Rättsmedicinalverket menar att den misstänkte på grund av störningen inte förstod allvaret i eller konsekvenserna av sina handlingar och rekommenderar därför att han döms till rättspsykiatrisk vård.

Under en eventuell kommande rättegång kommer domstolen att ta hänsyn till Rättsmedicinalverkets utlåtande men avgör själv ifall den åtalade kan räknas som tillbörlig att dömas till vanligt straff eller om påföljden blir vård.

Åklagaren i fallet har tidigare även framfört att den misstänkte gärningsmannen var narkotikapåverkad vid brottstillfället.