SVERIGE Hoten om attentat mot Sverige har ökat sedan Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Nu uppger Aftonbladet att en särskild händelse har inletts där myndigheter höjer beredskapen.

Nyligen uttryckte Säpo att utvecklingen med Sveriges relation till omvärlden är ”problematisk”. Sedan Rasmus Paludans aktion utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har attityden mot Sverige i den muslimska världen försämrats kraftigt, vilket automatiskt leder till ökat risk för terrordåd.

Nu uppger Aftonbladet att svenska myndigheter har inlett en särskild händelse kallad ”Doris” med anledning av den ökade hotbilden. Den innebär att myndigheterna höjer sin beredskap att bistå Säpo vid ett terrordåd.

Parallellt med Paludan nämns en kampanj i den muslimska världen där Sverige anklagas att ta barn från muslimska familjer enligt LVU-lagen.

— Vi har ett allvarligt läge, det hade vi igår och det hade vi i dag. Ingenting har förändrats senaste dygnet, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säpo, till Aftonbladet.

Nyligen gick också den amerikanska ambassaden ut och varnade sina medborgare för Sverige. Man gav dem rådet att hålla låg profil och undvika folksamlingar om man befinner sig i Sverige med anledning av risken för terrordåd.