”FÖRINTELSEN” En förintelsehistoriker höll en föreläsning i Warszawa där han anklagade polacker för delaktighet i den så kallade förintelsen. En parlamentsledamot tog ställning emot ”historikern” och deklarerade att föreläsningen är över efter att han gått upp på scenen och förstört mikrofonen.

I Polens huvudstad Warszawa höll förintelsepropagandisten Jan Grabowski ett anförande vid det Tyska historiska institutet. Den judiske Grabowksi beskrivs som en ”polsk-kanadensisk förintelsehistoriker” som är inriktad på ”judisk-polska relationer i tyskockuperade Polen under andra världskriget samt förintelsen på polsk mark”

I sitt anförande som, enligt polska Onet, gick under namnet ”Det polska (växande) problemet med förintelsens historia” påstod han att Polen var delaktigt i den så kallade förintelsen under andra världskriget, något som inte uppskattades av en polsk parlamentsledamot som var på plats för att lyssna.

Försökte välta ljudanläggning

Upprörd av det han hörde tog Grzegorz Braun saken i egna händer: Han gick upp på scenen, slog sönder mikrofonen och försökte välta ljudanläggningen för att avbryta föreläsningen. På Twitter har en video publicerats från ingripandet.

Sedan fortsatte han med att förolämpa förintelsepropagandisten och Tyska historiska institutets direktör, Milos Reznik. Även om direktören verkar vara tjeckiskfödd så kallade Braun honom för fascist och fortsatte med ”en tysk i Warszawa ska lära mig att inte förstöra någonting? Ut ur Polen nu!”. Efteråt deklarerade han att ”den här föreläsningen är över!

Gnäll från judisk makt-grupp

När polisen kom till platsen hävdade Braun immunitet eftersom han ”agerat i ett tillstånd av högre nödvändighet” med syftet att ”skydda den polska nationen för en provocerande attack mot vår historiska känslighet”.

En som inte köpte parlamentsledamotens förklaring är Yad Vashems ordförande Dani Dayan:

— Denna incident är ett nytt lågvattenmärke när det kommer till försök att kväva diskussion om polackers delaktighet i förföljelse och mord på deras judiska grannar under förintelsen. Detta är en attack på akademisk frihet, på historien och på förintelsens minne, sade han enligt Jewish News Syndicate.

Det är inte första gången Braun är involverad i kontroverser. Onet rapporterar att han är en hård motståndare mot covidrestriktionerna i landet och att han med anledning av detta har hotat hälsominister Adam Niedzielski med orden ”du kommer att hänga”. En julgran har också fått sig en släng av sleven då han burit ut den ur Krakows tingsrätt och kastat den i en papperskorg efter att han upptäckt att Ukraina, EU samt HBTQP-flaggor hängde i granen.