ANTISEMITISM Den polska fotbollsdomaren Lukasz Araszkiewicz ville inte delta i en kampanj om antisemitism. Nu kritiseras han av judiska lobbygrupper.

Den judiska lobbygruppen ”Never Again Association” driver just nu en kampanj för att ”driva ut antisemitismen från fotbollsstadion”.

Lobbygruppen har bjudit in flera ledande fotbollspersonligheter runt om i världen att delta i kampanjen, men det gick inte som de hade väntat sig.

Den polska fotbollsdomaren, Lukasz Araszkiewicz, som har dömt i FIFA:s matcher i över 17 år, ville inte delta i kampanjen. I ett svarsmejl till lobbygruppen skriver Araszkiewicz:

Som domare med sjutton års erfarenhet på olika nivåer har jag aldrig bevittnat antisemitiskt beteende. Men rasism har jag däremot bevittnat. Det här är bara ytterligare dumheter påhittat av judiska centrum och miljöer - man kan mycket väl förstå till vilket syfte.

Vänligen skicka mig inga fler inbjudningar för jag håller inte med om det här. Judarna är inte ett utvalt folk trots deras eviga hybris... och att måla upp polacker som antisemiter och prata om "polska koncentrationsläger" är den mest avskyvärda, judiska skiten sedan andra världskriget.

Uttalandet från domaren har gjort den judiska lobbyn vansinnig. Lobbygruppens ledare, Rafał Pankowski har tillsammans med American Committee Central Europe uppmanat FIFA:s president Gianni Infantino att ta en ”principiell ståndpunkt i denna fråga”.

Vidare skriver lobbygruppen att man hade förväntat sig en del meningsskiljaktigheter kring kampanjen, men att Araszkiewicz uttalande var oacceptabelt.

De fortsätter:

Mr. Łukasz Araszkiewiczs uttalande repeterar den mest välspridda, antisemitiska myten om att den judiska gruppen är en homogen grupp som vill förtala andra länder och folkgrupper - med antisemitiska reaktioner som svar till just detta. Tyvärr visar Araszkiewiczs ord på att användandet av negativa sterotyper om judar fortfarande används inom fotbollsvärlden.