FOTBOLL Den Londonbaserade judeklubben i premier league tvärvänder från att ha försökt ”äga smutskastningen” till att censurera de egna fansen och framföra anklagelser om antisemitism.

I den högsta engelska fotbollsligan har ett lag, som tidigare försvarat sina fans beskrivning av sig själva som ”yids” nu plötsligt uppmanat dem sluta med detta ordval.

Tottenham Hotspur, ett Londonbaserat lag i premier league allmänt betraktat som judiskt, med en stor judisk supporterbas, samt med ett renommé om att vara judiskt bland rivaliserande lags supportrar, presenterade under torsdagen en uppmaning på sin hemsida.

Det är dags att gå vidare från associerandet av denna term med vår klubb” står att läsa i uttalandet, som uppges reflektera resultatet av en undersökning genomförd av klubben.

Försvarsmekanism mot antisemitiska angrepp

I uttalandet beskriver klubben fansens användande av uttrycken ”yid army” och ”yiddo” av som ett sätt att avleda de antisemitiska ramsorna som sjungs av rivaliserande lags fans, genom att ”äga smutskastningen” och på så sätt invertera den.

Uttalandet lyder:

”Bland anledningarna till att vissa fans väljer att fortsätta använda de här orden i sin sång finns en önskan om att visa enighet och stöd för laget, såväl som för varandra - som en försvarsmekanism mot de antisemitiska övergrepp, vilka fortfarande förekommer och även som ett sätt att identifiera sig som ett Spurs-fan.”

I uttalandet förklaras vidare att klubben försökt ”skapa en välkomnande atmosfär som omfamnar alla våra fans” men att ”smeknamnen” i tilltagande utsträckning kommit att stå i vägen för denna ambition.

Uttalandet fortsätter:

”Det är uppenbart att användandet av detta uttryck inte alltid möjliggör detta, oavsett kontext och intention.”

Klubben har presenterat siffror för vad man kallar interaktioner med över 20 000 fans sedan 2019, enligt vilka 94% av de tillfrågade uppger att ordet ”yid” ska ses som en ”rasistisk term betecknande en judisk person

Samma data uppges av klubben visa att en tredjedel av de tillfrågade själva använder termen, samt att endast en minoritet föredrar att se Tottenham-supportrar ”välja att sjunga y-ordet i mindre utsträckning eller att helt sluta skandera det”.

2020 protesterade Tottenham Hotspurs ledning mot Oxford Dictionarys betecknande av ordet ”yid” som ”rasistiskt förtal”, med hänvisning till hur många fans som använder det ”med stolthet”.

Nu ges de riktiga antisemiterna makten

Klubbens u-sväng har rönt hård kritik från vissa fans, inklusive en krönikör för den brittiska sportwebbplatsen Spiked som menar att klubbens beslutindirekt ger de riktiga antisemiterna makten” genom att låta dem definiera innebörden av begreppet ”yid”.

En rad fotbollslag i Europa, inklusive Ajax i Nederländerna och Bayern i Tyskland bedöms av såväl de egna fansen som motståndarlagens supportrar vara judiska.

På läktarna såväl hyllas som hånas detta faktum.