DANMARK Den välkända statyn ”Den lille havfrue” i Köpenhamn målades under natten till torsdagen i den ryska flaggans färger. Det spekuleras nu i att aktionen är ett svar på Danmarks beslut att sända stridsvagnar till Ukraina.

Under natten mot torsdagen målade en okänd aktivist delar av monumentet Den lille havfrue, eller ”Den lilla havsjungfrun” på svenska, i ryska flaggans färger. Monumentet som är från 1913 är en hyllning till den danske författaren H.C. Andersen och barnsagan om ”Den lilla sjöjungfrun” från 1837.

Man spekulerar nu över om torsdagsnattens attack på monumentet är ett svar på Danmarks beslut att understödja Ukraina i konflikten med Ryssland genom att sända ett antal stridsvagnar av typen Leopard 1A5 till den pågående konflikten – den fråga som nyligen debatterades flitigt i Danmark.

Till skillnad från Sverige sitter de danska socialdemokraterna i regeringsställning genom ett blocköverskridande samarbete med högerpartierna Venstre och Moderaterne. Danmark har tidigare intagit en något mer återhållsam ställning i sitt stöd till Ukraina jämfört med Sverige.

Den danske försvarsministern Jakob Ellemann-Jensen menade exempelvis tidigare i år att de få stridsvagnar som landet har tillgång till inte så lättvindigt borde skänkas bort. Danmark har endast 44 stridsvagnar av typen Leopard.

Den politiska oppositionen i form av de borgerliga partierna Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti och Liberal Alliance har dock legat på hårt och varit starkt kritiska mot regeringen som man menar har intagit en alltför passiv position i sitt stöd till Ukraina. Man anser att Danmark utan problem skulle kunna bidra med Leopard-stridsvagnar.

Försvarsministern Ellemann-Jensens besked i januari var att det inte är aktuellt för Danmark att sända över några stridsvagnar till Ukraina:

— Vi har ett mycket begränsat antal stridsvagnar och de är alla upptagna med annat, lät Jakob-Ellemann Jensen då hälsa.

Rasmus Jarlov från Det Konservative Folkeparti kontrade då med att säga att det är viktigare att ”Ukraina kan försvara sig än att Danmark har stridsvagnar stående”.

Efter en hård utrikesdebatt i det danska folketinget togs slutligen beslutet att Danmark trots allt kommer att sända ett antal stridsvagnar till Ukraina. Det handlar dock om en äldre variant som tidigare har använts i Bosnien på 1990-talet.