UTRIKES 30 demokratiska kongressledamöter skriver i ett brev till president Biden och vädjar att han ska ompröva sin syn på kriget i Ukraina. Politikerna menar att USA borde verka för fredsförhandlingar för att undvika en ”katastrofal eskalering” av konflikten.

Stödet för USA:s president Joe Bidens krigspolitik för Ukraina har sedan en tid tillbaka börjat svalna bland de republikanska ledamöterna i den amerikanska kongressen. Men nu verkar även politiker inom Bidens eget parti önska en fredligare utveckling.

I ett brev till Biden vädjar trettio demokratiska kongressledamöter att presidenten ska omvärdera sin Ukraina-politik och kombinera vapen- och dollarleveranserna med fredsförhandlingar.

”Med tanke på förstörelsen som skapats av detta krig, för Ukraina och för världen, likväl som risken för katastrofal eskalering, tror vi även att det är i Ukrainas och i USA:s intresse, likväl som i världens, att undvika en utdragen konflikt”, skriver demokraterna i brevet, som citeras av Reuters.

Trots att det stora amerikanska militärstödet till Ukraina har anklagats för att förvärra konflikten och just leda till att den förlängs och eskalerar vill dock inte partikamraterna att Washington trappar ut det.

”Av den anledningen vädjar vi att du kombinerar det militära och ekonomiska stöd som USA har sänt till Ukraina med en knuff, en fördubbling av försöken att söka ett realistiskt ramverk för vapenvila”, skriver man. Det är dock oklart vilka försök av Biden att ”söka vapenvila” som man menar bör fördubblas.

Vita huset har också gett ett officiellt svar på förfrågan genom att säga att det är Moskva som vägrar förhandla. Det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price hävdar också att Kievs inställning är att kriget endast kan lösas genom ”diplomati och dialog”, samtidigt som Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj genom ett presidentdekret har förbjudit all dialog med Rysslands president Vladimir Putin.

Men militärstödet, som enligt officiella siffror redan är uppe i 60 miljarder dollar, kan komma att stoppas om republikanerna vinner mellanårsvalen i november. Nyligen uttryckte representanthusets minoritetsledaren för Republikanerna Kevin McCarthy att stödet inte kommer att fortsätta ifall partiet får en majoritet i kongressen.

— Jag tror att folk kommer att hamna i en lågkonjunktur och de kommer inte att skriva någon blank check till Ukraina. De kommer helt enkelt inte att göra det, det blir ingen blank check, sa McCarthy till Punchbowl News under förra veckan och tillade att detta även gäller fortsatt finansiering av Covid-projekt.