USA Nyligen avslöjades att en bunt hemligstämplade dokument hade hittats i ett kontor tillhörande president Joe Biden. Nu har ytterligare dokument upptäckts, som Biden gömt undan under sin tid som Obamas vicepresident.

I augusti gjorde FBI tillslag mot Donald Trumps hem Mar-a-Lago i Florida där man ska ha hittat ett antal hemligstämplade dokument som Trump tagit till bostaden under tiden han var president. Nu har det dock framkommit att den nuvarande presidenten Joe Biden gjort samma sak, med skillnaden att han gjorde det under sin tid som vicepresident och alltså saknade auktoritet att deklassificera hemliga dokument.

Den första bunten hittades redan i november på ett kontor tillhörande Biden på University of Pennsylvania. Det var dock först nyligen fyndet avslöjades i en artikel av New York Post.

Sedan dess har man även hittat hemligstämplade dokument i Bidens kontor på Penn Biden Center, som är en tankesmedja i Washington, samt i Bidens hem. Enligt Bidens egen beskrivning ska dokumenten ha hittats i garaget bredvid presidentens Corvette.

Nu kräver till och med demokrater i kongressen att ärendet behandlas på samma sätt som Trumps och att USA:s underrättelsetjänster utför en riskbedömning av dokumenten och rapporterar till kongressens underrättelsekommitté.

Den demokratiske kongressledamoten Adam Schiff, som är en av Bidens främsta allierade, gästade nyligen ABC News och uttryckte där att man inte kan utesluta att Bidens hantering av dokumenten kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

— Vi har bett om en utvärdering bland underrättelsetjänsterna om Mar-a-Lago- dokumenten. Jag anser att vi borde göra samma bedömning av dokumenten som hittades hos tankesmedjan såväl som hemma hos president Biden, säger Schiff.

Många hånar nu Biden, som har fällt hårda ord mot Trump för att han haft hemligstämplade dokument i hemmet, trots att han till skillnad från Biden hade rätt att ta hem dokumenten eftersom han då var president.

En av Bidens kritiker är visselblåsaren Edward Snowden som skriver på Twitter att till och med han själv hade bättre vett i hanteringen av hemliga dokument.