USA Republikanerna får en tydlig majoritet i representanthuset efter nattens mellanårsval. Senatorvalen är dock jämnare och alla guvernörsval har ännu inte något resultat.

Under natten hölls de så kallade mellanårsvalen i USA, som brukligt mitt i en sittande presidents mandatperiod. På tisdagen efter måndagens första dag i november två år in i mandatperioden hålls val om representanthusets samtliga 435 platser, 33 eller 34 av senatorplatserna samt guvernörsval i 34 av de 50 amerikanska delstaterna.

Inför tisdagens mellanårsval har opinionsundersökningarna visat att Republikanerna kan komma att ta över kongressen och flera guvernörsposter, vilket ses som ett recept på president Joe Bidens impopularitet och många misslyckanden.

När rösterna snart är räknade står det också klart att representanthuset tas över av Republikerna som får 195 av platserna mot Demokraternas 176, skriver CNN. I senaten är det dock jämt där Demokraterna nu har 48 platser och Republikanerna 48, samtidigt som de fyra sista platserna ännu inte är avgjorda.

I Georgia är senatorsvalet så jämt att det ser ut att varken demokraten Raphael Warnock eller republikanen Herschel Walkers får 50 procent. Sker detta blir det omval om senatorsplatsen.

I de övriga tre staterna ser Demokraterna ut att vinna två av platserna, vilket alltså kan innebära att de får en knapp majoritet i senaten. Om Republikanerna skulle få majoritet i båda kammarna skulle Biden få stora svårigheter att få igenom sin politik, men även med en jämn övervikt i senaten kan det bli problem då det inte är ovanligt att gå emot partilinjen i det amerikanska parlamentet.