USA Vicepresidentens utslagsröst ger i nuvarande läge Demokraterna makten över senaten, men mandatfördelningen avgörs definitivt med omvalet i Georgia i december.

CNN med flera mediebolag rapporterar att Demokraterna befäster sitt grepp om USA:s senat. När Catherine Cortez Mastro på lördagskvällen i senatsvalets rösträkning i delstaten Nevada passerade Adam Laxalt – då ansågs loppet vara kört. Enligt preliminära beräkningar blir det vicepresidentens utslagsröst som avgör kampen om senaten till Demokraternas fördel. Ännu ett mandat från Georgia tros tillfalla Demokraterna snarare än Republikanerna. Men i denna delstat kommer ett omval hållas i december, eftersom det blev dött lopp i tisdagens val.

President Joe Biden uttryckte på söndagsmorgonen tillfredsställelse över valresultatet:

— Det känns bra där vi är nu. Jag är inte förvånad över resultatet. Jag är väldigt nöjd, och jag tror att det är en spegling av kvaliteten hos våra kandidater, sade han enligt Reuters till reportrar i Kambodja.

Makten över Representanthuset tros tillfalla Republikanerna

Demokraterna har även kapat åt sig ytterligare några mandat i representanthuset, och rör sig stadigt i riktning mot de 218 mandat som erfordras för fortsatt Demokratiskt maktinnehav även där. New York Times rapporterar om 211 mandat för Republikanerna mot 204 för Demokraterna vid fyratiden på söndagsmorgonen svensk tid. Republikanerna har ledningen i tio distrikt, men i fem av dessa med mindre än två procentenheter. Det hålls dock allmänt för helt osannolikt att Demokraterna skulle befästa sin makt även i representanthuset, eftersom den sittande presidentens parti nästan alltid går tillbaka i mellanårsvalen. Demokraternas ledning var innan valet knapp och folkets förtroende för Joe Biden har bekräftats ligga i botten.