MILITANT GLOBALISM Tesla- vd:n och Twitter-magnaten Elon Musks utnämning av USA:s vice utrikesminister judinnan Nuland till Ukrainakonfliktens värsta krigshetsare, gav honom hett om öronen ett tag.

Den amerikanska vice utrikesministern tillika globalistjudinnan Victoria Nuland har bland annat gjort sig känd som arkitekten bakom Maidankuppen i Ukraina 2014 samt för att åtta år senare ha bejublat sabotaget mot NordStream. I onsdags skrev Elon Musk med anledning av den pågående Ukrainakonflikten:

Ingen driver på detta krig mer än vad Nuland gör.

Nulands deklaration dagen därefter om att ryska militärbaser på Krim är ”legitima mål” för ukrainska styrkor tycktes bekräfta Musks omdöme om henne dagen innan. Utspelet tolkades av Kreml som ett bevis på ”USA:s inblandning i Ukraina-konflikten.” I ett inlägg på Telegram varnade Rysslands förre president Dmitrij Medvedev för att Moskva skulle svara på sådana attacker ”med vapen av alla slag.” Musk har tidigare varnat för att kärnvapenkrig riskerar bryta ut om inte Ukraina överger sina anspråk på Krim och båda sidor går med på fredssamtal.

Nulands inblandning i Ukrainas angelägenheter föregår alltså det nu aktuella krigets utbrott för ett år sedan. Det var i egenskap biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor som hon 2014 spelade en avgörande roll i organiserandet av den kupp genom vilken Ukrainas valde president Viktor Janukovitj störtades och ersattes med den judiske marionetten Pjotr Porosjenko, som därefter inledde en militär kampanj mot Donetsk och Lugansk. Under kuppen delade Nuland symboliskt ut kakor till demonstranter i Kiev och lovade pro-västliga politiker såväl militärt bistånd som ett lånegarantiprogram på flera miljarder dollar.

Vem tjänar bäst våra intressen?

I ett ökänt läckt samtal mellan Nuland och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina Geoffrey Pyatt diskuterade sig de två sig fram till vem från en lista över oppositionspolitiker, som utifrån amerikanska intressen var mest lämpad att ersätta Janukovitj. Efter att ha lämnat utrikesdepartementet under Donald Trumps presidentperiod, tjänstgör Nuland numera under sittande president Joe Bidens ledning som samma departements biträdande chef. Russia Today (RT) påminner om att hon i rollen som vice utrikesminister de senaste månaderna med stor iver har:

  • förespråkat regimförändringar i Ryssland.
  • firat USA:s sabotage mot NordStream.
  • uppmanat till ett obegränsat flöde av vapen till Ukraina.

Musk är inte den enda framträdande amerikan som de senaste dagarna officiellt fördömt Nulands krigshets. I veckan kallade den tidigare presidenten tillika Nulands förre chef Donald Trump henne och ”andra som hon” i Biden-administrationen för ”krigshetsare” och ”America Last-globalister.” Nuland är, förklarade han, ”besatt av att driva Ukraina mot Nato”, och hävdade att konflikten ”aldrig skulle utspelat sig om jag hade varit er president”.

Musks uttalande om den amerikanska vice utrikesministern från i onsdags har gett honom dagar med hett om öronen med inlägg från användare som anser att Rysslands president bättre förtjänar den av Tesla-vd:n tilldelade utmärkelsen.