GLOBALISM Washington-judinnan Victora Nuland vägrades tillgång till Nigers avsatte president under måndagen. Istället beklagar hon sig över ett alldeles för ”uppriktigt” samtal med landets nya militärledning.

USA:s judiska vice utrikesminister Victoria Nuland är framförallt känd som regissören bakom den Nato-stödda kuppen i Ukraina 2014 och det efterföljande kriget mot Ryssland. Men efter att Nigers västvänliga president Mohamed Bazoum avsattes i en militärkupp har Nuland och Washingtons neokons riktat sina blickar mot Afrika.

Under måndagen besökte Nuland den nigeriska huvudstaden Niamey i ett försök att befästa Washingtons inflytande över landet. Militärjuntan kallad Nationella rådet för fäderneslandets beskydd, som tagit över makten i Niger, förvägrade dock Nuland tillträde till den avsatte president Bazoum, rapporterar AP. Hon fick inte heller träffa militärjuntans ledare Abdourahamane Tchiani, som nu är Nigers de facto statschef, utan istället nöja sig med några medlemmar i hans råd under ledning av general Moussa Salaou Barmou.

Nuland beskrev i efterhand att militärjuntans representanter var ”omottagliga inför det amerikanska trycket att återinföra civilt styre”. Detta trots att hon radat upp vilka typer av bistånd Niger kan förlora från Washington ifall de inte ”återinsätter demokratin”.

— De var väldigt tydliga med hur de vill fortsätta, förklarade Nuland efteråt och beklagade att samtalet var ”extremt uppriktigt och stundtals svårt”.

Nigers nya militärjunta tänker inte vika sig för globalisternas påtryckningar.

Nigers nya styre har sedan maktövertagandet förkastat en ”militärpakt” som landet tidigare haft med Frankrike och utvisat 1 500 franska soldater. Man har också blockerat sändningar av fransk media i Niger. Den avsatte presidenten har efter detta begärt en amerikansk invasion av landet i en artikel som publicerades i Washington Post.

Dessutom har en koalition av västafrikanska och USA-lojala stater kallad Ecowas hotat med ett militärt ingripande i Niger om inte den avsatta regeringen återinsätts. Militärjuntan har dock inte gett vika utan bland annat bett den ryska Wagnergruppen om hjälp att försvara Niger från en potentiell invasion.