AFRIKA Efter militärkuppen i Niger har det nya styret brutit sina band med den tidigare kolonialmakten Frankrike. Man har bland annat sagt upp avtal med franska soldater i landet och blockerat fransk media.

Det var förra veckan som den nigeriska militären genomförde en statskupp mot den sittande presidenten Mohamed Bazoum. Ganska snart framgick det att militärjuntan var vänligt inställda till Ryssland och fientligt inställda till väst.

Nu har det nya styret förkastad en militärpakt som den tidigare regimen haft med den forna kolonialmakten Frankrike och som bland annat gav Frankrike rätt att hålla upp till 1 500 soldater i landet. Under torsdagen blockerades också signalen för sändningarna av France 24 och Radio France Internationale (RFI) i Niger.

En allians av västafrikanska länder lojala med väst har uppmanat den nigeriska juntan att återinsätta Bazoum med hot om krig. Samtidigt har en rad andra afrikanska länder, såsom Algeriet, Libyen, Burkina Faso och Mali uttryckt stöd för den nya regeimen.

Vädjar om amerikansk invasion

I en artikel som publicerats av Washington Post skriver Nigers avsatte president Mohamed Bazoum att han vill ha USA:s hjälp att besegra militärjuntan:

Jag uppmanar den amerikanska regeringen och hela det internationella samfundet att hjälpa oss att återställa konstitutionell ordning. Att strida för våra gemensamma värderingar, inklusive demokrati, mångfald och respekt för rättssäkerheten är det enda sättet att försäkra oss om hållbara framsteg mot fattigdom och terrorism.

Stora folkmassor har dock gått ut på Nigers gator till stöd för den nya juntan. Dessa har viftat med ryska flaggor och hållit upp porträtt med Rysslands president Vladimir Putin. Officiellt har Moskva fördömt kuppen, men många spår att Niger under det nya styret kan komma att inta en mer ryskvänlig hållning, vilket hotar väst tillgång till landets naturtillgångar.

Wagners ledare Jevgenij Prigozjin har antytt på Telegram att hans legosoldater kan komma att åka till Niger för att stötta militärjuntan. Enligt Prigozjin har kuppen skett på grund av förtryck från Frankrike, som har anklagats för att stjäla naturtillgångar från landet utan att ge tillbaka till nigererna.

— Det pågår nu en frihetskamp för landets självständighet. Om Gud vill kommer de att segra, säger Wagnerledaren i ett Telegramklipp.