POLISEN Det har stormat kring polischefen Linda Staaf som gjorde snabb karriär och fick ordentliga lönelyft som älskarinna åt biträdande rikspolischef Mats Löfving. I en intervju med DN slår hon nu tillbaka och menar att det är ”män” som har problem – inte hon.

Nordfront har skrivit om turerna kring den kontroversiella polischefen Linda Staaf som först var älskarinna åt biträdande rikspolischef Mats Löfving och sedan inledde en relation med ÖB Micael Bydén som fick dennes äktenskap att krasha.

Det är framförallt frågor kring hur en civilanställd ekonom kan bli chef för Noas underrättelseavdelning och få löneförhöjningar på tiotusentals kronor som ställts i media. Men i en intervju med Dagens Nyheter (DN) slår nu Linda Staaf ifrån sig anklagelserna, som hon menar är en ”smutskastningskampanj” för att hon är ”kvinna och chef inom polisen”.

— Det är uppenbart att många män inte klarar att en kvinna får makt och inflytande. Det som sker nu är skamligt, säger Linda Staaf.

Trots att hon menar att ”fakta undanhålls och förvrängs” är det mycket i ärendet som hon själv inte vill gå in på. Exempelvis vill hon inte säga vem som ligger bakom den påstådda smutskastningskampanjen.

— Det är till exempel de som uttalar sig i media utan att ha tillräcklig insyn. Jag vill inte peka ut namn, utan vi pratar om ett fåtal personer. Annars upplever jag ett jättefint stöd från både kvinnor och män som är fantastiska kolleger.

Hon vill inte heller berätta hur relationen med Mats Löfving såg ut utan beskriver den bara som ”privat men ytlig”. På fråga om hennes relation till Löfving hade något att göra med hennes löneförhöjningar svarar Linda Staaf:

— Jag sätter inte min lön själv men känner inte till att det skulle ha skett några oegentligheter. Jag vill inte gå in närmare på det även om det har varit mycket ryktesspridning kring detta.

Mats Löfving polisanmäldes när Staaf skaffade ny älskare

I samband med att Linda Staaf avslutade sin relation med Mats Löfving ska hon haft ett långt möte med polisens säkerhetschef Ari Stenman. Där uttryckte Staaf att hon var ”orolig för Löfvings beteende”.

— Jag har inte blivit utsatt för något brottsligt, däremot har det funnits ett respektlöst beteende som jag varit orolig för och som jag till slut valde att prata med säkerhetschefen om, berättar Staaf.

Hon vill dock inte berätta hur Löfvings beteende yttrade sig eller hur länge det pågick, men det ledde till att säkerhetschefen polisanmälde Mats Löfving för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Anmälan lades dock ned efter två dagar av åklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren, som konstaterade att det bara ”handlade om vanlig svartsjuka” eftersom Staaf då inlett en relation med Sveriges överbefälhavare. Men inte heller detta känner Linda Staaf igen.

Polismyndighetens säkerhetschef Ari Stenman.

— Det här med svartsjuka och vad åklagaren uttalat sig om behöver han utveckla närmare. Jag kände inte till polisanmälan och jag har inte ens upplevt att jag blivit utsatt för brott, säger Linda Staaf.

Många har dock ifrågasatt om Ari Stenman verkligen kan ha missförstått vad Linda Staaf berättade under deras 1,5 timmes långa möte. En av dem är den pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson, som i en intervju med Expressen riktar skarp kritik mot hur Polismyndigheten hanterat ärendet.

— Det har jag väldigt svårt att tro. Han är ju utbildad i att inte missuppfatta och det är ju hon som kallar till sig honom, det är inte något möte som han initierar, säger Leif GW Persson.

Huruvida Linda Staafs relationsdraman och karriärsklättrande kan ha skadat polisens anseende är inte heller något som hon själv vill svara på.

— Det får var och en själv som ingår i ledningen svara på. För min egen del är svaret ja, jag jobbar på som vanligt och följer den plan som har satts sedan tidigare, säger Linda Staaf.

Micael Bydén var Staafs "mentor"

DN ställer inga frågor till Linda Staaf angående hennes relation med ÖB Micael Bydén, som Stoppa Pressarna var först med att avslöja redan i somras. Bydén ska ha varit Linda Staafs ”mentor” i tre år. Enligt Stoppa Pressarna observerades Staaf och Bydén under ”amorösa omständigheter redan förra sommaren, ett halvår innan han lämnade sin hustru”.

Överbefälhavare, Micael Bydén avslutade ett 23 år långt äktenskap efter att ha träffat Linda Staaf.

Skvallertidningen har också avslöjat att den ”pilske generalen” Bydén fått smeknamnet ”Hälsingebocken” inom Försvarsmakten efter otrohetsturerna med Staaf. Samtidigt konstaterar Stoppa Pressarna mer allvarligt att en överbefälhavare med hemlig älskarinna kan utgöra ett betydande säkerhetshot mot Sverige och man berömmer sig för att räddat Bydén från att hamna i ryska spioners klor genom att avslöja affären.

”Ingen försvarsgrenschef eller flaggofficer hade kommit undan med ett dylikt beteende som får det att vattnas i munnen på den ryska militära underrättelsetjänsten GRU”, skriver Stoppa Pressarna och påstår bland annat att Bydéns företrädare general Sverker Göranson nu brutit helt med överbefälhavaren efter ”sveket mot både fanan och hustrun”.