KORRUPTION Enligt vice överåklagare Bengt Åsbäck kommer både Linda Staaf och Mats Löfving att förhöras inom ramen för utredningen om grovt tjänstefel. Fyra nya polisanmälningar ligger till grund för utredningen.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck har valt att inleda en förundersökning om grovt tjänstefel mot polischefen Mats Löfving. Bakgrunden är fyra nya anonyma polisanmälningar samt ”uppgifter som framkommit i media” om tillsättningen av polisekonomen Linda Staaf som Noas underrättelsechef, säger Åsbäck till Sveriges Radio Ekot.

— Det har nu kommit uppgifter som kastat ett nytt ljus över det som vi redan känt till, säger Bengt Åsbäck.

Han tänker bland annat gå till botten med hur relationen mellan Löfving och Staaf var före och under tiden när Löfving befordrade Staaf och gav henne ordentliga löneförhöjningar.

— Har det funnits en förtroendeskadlig relation mellan de inblandade samtidigt som tillsättningen gjordes så kan Löfvings partiskhet ifrågasättas, säger Åsbäck.

Linda Staaf har dessutom uppgett att Löfving utsatt henne för ”respektlöst beteende” i samband med att hon avslutade relationen och istället blev ÖB Micael Bydéns älskarinna. Efter att Staaf berättat om Löfvings beteende till Polismyndighetens säkerhetschef Ari Stenman kom Löfving att polisanmälas för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande – en polisanmälan som dock snabbt lades ned av Särskilda åklagarkammaren.