INRIKES Polismyndigheten har polisanmälts för ”arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död” efter polischefen Mats Löfvings misstänkta självmord. Dessutom har justitieminister Gunnar Strömmer kallats till justitieutskottet för att svara på frågor om hur ärendet hanterats.

Det var på onsdagen förra veckan som den tidigare regionspolischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem. Löfving hade tillfälligt omplacerats i väntan på en förundersökning om grovt tjänstefel. En intern polisutredning kom dessutom samma dag fram till att Löfving borde avskedas för sitt agerande kring älskarinnan Linda Staaf.

Rapporten fanns tidigare publicerad på Polismyndighetens hemsida. Men efter Mats Löfvings misstänkta självmord har man tagit bort den. I ett pressmeddelande förklarar polisen:

Rapporten publicerades tidigare på polisen.se för att den skulle finnas tillgänglig, med anledning av den stora efterfrågan som fanns.

Rapporten finns kvar och går att ta del av, i sin helhet, via registrator enligt våra vanliga rutiner. Den är dock inte längre publicerad på polisen.se då syftet till att den publicerades där initialt inte föreligger längre.

Till TT säger rapportens författare Runar Viksten att han ”antar” att ”de flesta som har varit intresserade redan laddat ner den” vid det här laget.

Polisanmäler Polismyndigheten

Nu har Thomas Agnevik, tidigare ordförande för Polisförbundet i Östergötland, polisanmält Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, uppger Aftonbladet. Anmälaren menar att myndigheten ”brustit i sitt stöd” till Löfving så pass att det kan ha lett till att han dog.

”Då det nu har framkommit att Mats Löfving har avlidit under oklara omständigheter anser jag att det finns anledning att anta att dödsfallet är en följd av den minst sagt pressade situation där Mats Löfving har påståtts ha haft en avgörande roll”, skriver Agnevik i anmälan, som registrerats av Särskilda åklagarkammaren.

Men enligt Särskilda åklagarkammaren har flera anmälningar inkommit gällande Mats Löfvings död. Till Aftonbladet berättar en åklagare:

— Det har inkommit flera anmälningar från allmänheten i den här frågan, och det som är uppenbart är att det finns frustration och frågor kring den här händelsen och Polismyndighetens ansvar.

Vidare ska Polismyndigheten har anmält sig själva till Arbetsmiljöverket.

Kallas in till justitieutskottet

Socialdemokraterna i riksdagen har dessutom kallat justitieminister Gunnar Strömmer (M) till justitieutskottet för att svara på frågor om hur fallet Mats Löfving hanterats.

Enligt partiet har ”en rad frågetecken kommit upp rörande regeringens eventuella påverkan på hanteringen av utredningen kring polischefen Mats Löfving och Linda Staaf”.

– Vi vill ha klarhet i vad som hänt i relationen mellan regeringen och Polismyndigheten i det här ärendet. Därför vill vi att att justitieministern kommer till justitieutskottet för att redogöra för turerna kring utredningen av Mats Löving, säger Ardalan Shekarabi, (S), rättspolitisk talesperson till SVT Nyheter.