EU I läckta dokument planerar EU att införa ekonomiska sanktioner mot Ungern och underminera dess valuta om inte landet går med på att godkänna stödpaket till Ukraina. Landet svarar att man inte kommer vika sig för utpressningar.

Efter att Ungern blockerat EU:s fyraåriga stödpaket till Ukraina på 50 miljarder euro hotar nu EU med att förstöra landets ekonomi med sanktioner.

Enligt dokument som Financial Times tagit del av måste Ungern acceptera stödpaketet innan den första februari, annars väntar hårda sanktioner. I hemliga dokument talas det om att man ska utnyttja landets höga inflation och statsskuld för att köra ekonomin i botten om inte landet går med på att underkasta sig EU:s krav.

I dokumentet ska det även listas åtgärder på hur man ska underminera landets valuta och sänka dess värdighet hos investerare om man inte går med på kraven.

Enligt källor till tidningen stöds planen av ”många länder”, men de specificerar inte hur många eller vilka”, samtidigt som EU:s egna diplomater kallar saken för utpressning.

Ungern har sagt att man kan tänka sig att rösta för stödpaketen om man får veto i frågan om utbetalningar en gång per år, men att man inte kommer ge vika för utpressningar.