FOLKMORD. Som ett alternativ till massinvandring för att möta en minskad population ska Ungern genomföra flera reformer för att stimulera inhemskt barnafödande. Men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tycker att tanken med fler ungerska barn är skrämmande.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Under söndagen höll Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett tal till nationen där han utannonserade ett sjupunktsprogram för att främja familjebildning.

Satsningen innehöll bland annat förmånliga lån och nya bidrag till växande barnfamiljer, likväl som helt slopat inkomstskatt för kvinnor som fött sitt fjärde barn. Enligt Orbán är sjupunktsprogrammet Ungerns alternativ till massinvandringen när det kommer till att lösa problemen med en minskande befolkning.

— Vi ser inte bara till antal, vi vill ha ungerska barn. Migration är för oss att ge upp, sade Orbán under talet.

Orbáns i princip nationalsocialistiska satsning på barnafödande föll inte i god jord hos den svenska socialdemokratiska makteliten, som länge arbetat för ett samhällsklimat där familjer inte upplever sig ha råd eller tid att skaffa barn.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) skriver exempelvis på Twitter att det är ”alarmerande” att Orbán nu vill att fler ungerska barn föds:

Strandhäll länkar även till den judiskägda tidningen Aftonbladet och en artikel från den socialdemokratiska ledarsidan där Orbáns barn- och familjevänliga politik attackeras.

Ledaren, som är signerad Pernilla Ericson, menar att man i Orbáns tal där reformerna lanserades tydligt hör ”en invandringsfientlig högerpopulist som vill hålla kvinnor vid spisen, med ett budskap som ger obehagliga associationer till 1930-talets Tyskland”.

”Glöm pappornas roll som föräldrar, för det gör Ungern. Där erbjuds nyblivna mödrar 71 veckors föräldraledighet och pappor en vecka. Signalen är solklar: det är kvinnors lott och ansvar att ta hand om barnen”, fortsätter Ericson sin ledare och menar att reformerna kommer leda till ”brist på ekonomisk frihet” för kvinnor, trots att det är just kvinnor som erbjuds total befrielse från inkomstskatt.

Ledaren avslutar med att ta upp i princip allt som den judiskägda och socialdemokratiska tidningen avskyr med Ungern:

Ungern är redan omskrivet för den brutala flyktingpolitiken, för muslimfientliga utspel och den öppna antisemitismen från landets ledare. Flyktingar vid gränsen har vittnat om hur de utsatts för misshandel och tortyr. Genusstudier förbjuds, media kontrolleras. Nu kommer nästa steg, att förändra kvinnors roll och vrida klockan bakåt.
Löftet till Ungerns kvinnor kommer inlindat i mjuk bomull. Men det innehåller en sylvass egg.

Samtidigt kom i oktober en rapport som visar på att svenska kvinnor föder allt färre barn, och att kvinnorna dessutom blir allt äldre när de föder sitt första barn.

2017 födde varje kvinna i Sverige i snitt 1,78 barn – icke-svenska kvinnor inräknat – vilket kan jämföras med 1990 då det fanns betydligt färre icke-svenska kvinnor i landet och siffran ändå låg på 2,10 barn per kvinna.

Källor:
En knivsegg mot Ungerns kvinnor
Svenska kvinnor föder allt färre barn


  • Publicerad:
    2019-02-13 10:00