INRIKES. Finansminister Magdalena Andersson säger att vi behöver större skatteintäkter för att säkra välfärden i dagens ”demografiska situation”.

Foto: Magdalena Andersson vid Politikerveckan i Almedalen (CC BY-SA 2.0)

— Min ingång är att vi behöver skatteintäkter för att säkra välfärden i den demografiska situation vi befinner oss

Det sade finansminister Magdalena Andersson i en intervju med Dagens Industri under söndagen. I samma intervju säger finansministern vidare att regeringens skattereformer kan komma att innebära ”både höjningar och sänkningar” av skatter. Detta eftersom man tvingats till kompromisser med andra partier under regeringsöverenskommelsen.

Påståendet från Centerpartiets ledare Annie Lööf om att hennes parti tillsammans med Magdalena Andersson och Liberalerna har ”brutit regeringens vänstersväng” och ska införa en sänkning av skattetrycket stämmer inte, menar Andersson. Till Dagens Industri hävdar hon alltså istället att Sverige – för att klara den påfrestande ”demografiska situationen” och samtidigt ha en välfärd – måste gå i motsatt riktning.

Den demografiska situationen har som bekant uppstått tack vare decennier av massinvandring – en invandring som Socialdemokraterna tidigare hävdade var nödvändig för den svenska ekonomin.

— Uppåt en 30 procent av de människor som exempelvis nu kommer från Syrien, de har en högskoleutbildning. Till Sverige kommer läkare, ingenjörer, och andra välutbildade grupper som vi behöver, vi vet att vi har brist på, påstod exempelvis statsminister Stefan Löfven så sent som 2015,

Källor:
Magdalena Andersson: Vi ska inte sänka skattetrycket
Önsketänkande av Stefan Löfven att 30 procent av Syrier har högskoleutbildning


  • Publicerad:
    2019-02-19 11:30