INRIKES. Under sitt tal på Socialdemokraternas valkonferens inför det kommande EU-parlamentsvalet skyllde Stefan Löfven den sovjetiska Katynmasskern på ”högerextremister”.

Idag lyckades Sveriges statsminister Stefan Löfven skylla den sovjetiska Katynmassakern, som ägde rum år 1940, på ”högerextremister”, som nu pekas ut som huvudmotståndare i vårens EU-parlamentsval.

— Vi har sett det på slagfälten i Verdun. Vi har sett det i gaskamrarna i Treblinka eller skogarna i Katyn. Vi har sett det framför massgravarna i det forna Jugoslavien, sade Löfven om sina politiska motståndares idéer.

Sovjetunionen beskyllde fram till sitt fall Tredje riket för massakern, där nästan 22 000 polacker avrättades. Under vintern 1945-46 höll man till och med skenrättegångar mot sju tyska soldater, trots att de inte ens befunnit sig i landet när massakern genomfördes.

De västallierade makterna ställde sig under ”rättegångarna” i Nürnberg inte bakom de sovjetiska anklagelserna, utan avfärdade dem istället.

Det är också högst oklart vad de ”högerextremister” han pekar ut, förmodligen partier som Front National, FPÖ och Sverigedemokraterna, skulle ha att göra med slaget om Verdun som ägde rum under första världskriget.

Källa:
Löfven: Högerextrema ska aldrig lyckas igen


  • Publicerad:
    2019-02-08 23:55