POLITIK. På Socialdemokraternas 1 maj-demonstration i Umeå målade statsminister Stefan Löfven ut M och KD som ”högerextremister” och rasfrämlingen Lina Farhat från S-kvinnorna varnade för att en ”ny judeförintelse” väntar med den nya högern.

Lina Farhat från S-kvinnorna talar på 1 maj i Umeå (skärmbild).

Statsminister Stefan Löfven hade valt att hålla sitt 1 maj-tal i Umeå i år. Från samma scen talade också rasfrämlingen Lina Farhat från S-kvinnorna bara några minuter innan Löfven. Hon målade upp en mörk bild av dagens Sverige med rasister i riksdagen och nättroll i sociala medier.

Farhat menade att invandrares och homosexuellas situation i vårt samhälle har likheter med 30-talets Tyskland.

— Påminner inte detta om judars situation under Hitler-tiden? frågade hon retoriskt.

Sedan påpekde Farhat att ”förintelsen inte började med gaskamrarna” och varnade att en ny judeförintelse kan bli aktuell. Skulden för detta lade hon på ”högern” i Europa och hon nämnde specifikt Kristdemokraterna och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

När Stefan Löfven några minuter senare talade från samma scen spann han vidare på ”höger”-temat.

— Stå emot! Svik inte det du tror på. Bidra inte till att ge dem mera makt! Högerextremismen behöver motståndare – inte kopior! sa statsministern med adress till Moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Statsministern talade också om att M- och KD-väljare nu organiserar sig på sociala medier för att ”skrämma journalister, feminister och socialister till tystnad”.

Både Löfvens och Farhats uttalanden i Umeå har väckt stark kritik. Ulf Kristersson kritiserar Socialdemokraterna i en skriftlig kommentar till TT:

Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer.

Även på sociala medier har många människor reagerat med förvåning och ilska mot de socialdemokratiska överdrifterna. Pontus Persson, som befann sig på plats i Umeå, filmade talen, som kan ses i klippet nedan. Farhats tal börjar 9 minuter in i klippet.

Kommunistiska Umeå
Umeå har utmärkt sig på fler sätt denna 1 maj. Häromdagen rapporterades i media att Vänsterpartiet i Umeå skulle tillåta revolutionära organisationer i sitt 1 maj-tåg, som exempelvis Kommunistiska partiet vilka förespråkar väpnad revolution.

Många umebor reagerade också på att kommen låtit hissa illröda fanor på broarna över Umeälven. På Twitter påpekade många att det var provocerande och smaklöst, medan andra påpekade att alla föreningar i Umeå har samma möjlighet att hyra dessa flaggstänger, vilket Dan park replikerade på:

Ja då ser jag fram emot att se Nordiska Motståndsrörelsen flaggor på Umeåbron utan att kommunen gnäller.

Bro över Umeälven 1 maj.

Källor:
Stefan Löfven attackerade Moderaterna i första maj-tal
Pontus Persson på Twitter


  • Publicerad:
    2019-05-02 10:00