UTRIKES. Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar nu till hårdare tag mot ”högerextremism” och ”nazism” med anledning av mordet på politikern  och flyktingkramaren Walter Lübcke.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Den tyske kristdemokratiske politikern Walter Lübcke sköts ihjäl utanför sitt hem i Kassel den 2 juni i år. Lübcke hade gjort sig känd för att driva en extrem massinvandringspolitik och förordade kraftigt ökad invandring till Tyskland.

En misstänkt gärningsperson med kopplingar till ”den organiserade nazismen” har gripits.

Detta har nu fått förbundskansler Angela Merkel att kräva hårdare tag mot regimkritiker i Tyskland.

— Högerextremism måste bekämpas i sin linda, sade Merkel enligt Frankfurter Allgemeine när hon talade i anslutning till ett kyrkoforum i Dortmund.

— Det var inte bara en avskyvärd handling, men också en anledning för oss att återigen på alla nivåer leta efter tecken på högerextremism, sade förbundskanslern också.

Värt att notera är att när exempelvis islamister begår terrorhandlingar är de tyska myndigheterna snabba med att påpeka att dessa inte har med islam att göra, och att man inte får dra alla muslimer över en kam.

Denna regel gäller uppenbarligen inte så kallade ”högerextremister” som tvärtom uttryckligen ska dras över en kam, eftersom det är inte bara är de enskilda personerna utan hela ideologin som är ond.

— Det talas alldeles för ofta om individuella fall eller vansinnesdåd när det kommer till högerextrema attacker. Terrorism är terrorism. Det finns ingenting att relativisera, säger inrikesminister Horst Seehofer till Deutsche Welle.

Inrikesministern säger också att han är öppen för att inskränka de medborgerliga rättigheterna för högerextremister i syfte att ge ”rättsstaten mer bett”.

Enligt den senaste sammanställningen från underrättelsetjänsten BvF, som ansvarar för författningsskyddet, omfattar den ”högerextrema” miljön i Tyskland drygt 24 000 personer, av vilka 12 700 bedöms vara villiga att använda våld.

Hur BvF presumtivt har kommit fram till den siffran eller hur man i så fall skulle inskränka de medborgerliga rättigheterna för personer som hyser regim- eller invandringskritiska åsikter har ingen ansvarig ännu svarat på.

Källa:
Merkel lovar kamp mot nazismen


  • Publicerad:
    2019-06-24 12:45