INRIKES. LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson ser invandringskritiker det som sin huvudmotståndare inför EU-valet den 26 maj.

Landsorganisationen (LO) ser invandringskritiker som sin främsta motståndare inför EU-valet den 26 maj i år.

— Att begränsa Sverigedemokraternas framgångar i Europaparlamentsvalet men också Moderaterna, som ju har valt att börja samarbeta med Sverigedemokraterna precis som vi har sett i andra EU-länder, det blir våra huvudmotståndare, säger LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson som fortsätter:

— Det är väl första gången en LO-ordförande har inlett en valrörelse med att det först och främst handlar om en kamp mot fascismen. Född på 1960-talet i skuggan av andra världskriget trodde man väl aldrig att det skulle bli en fajt man behövde ta igen, men vi måste ta den fajten nu. Den växer i hela Europa, det är det valet handlar om i maj.

I stället ska LO-väljarenenligt Thorwaldsson ”rösta för sina villkor, den man tror bäst kan stå upp för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige”. Vilket detta parti skulle vara är oklart efter att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet numera antingen för eller medvetet släppt fram nyliberal politik.

Det har flera gånger släppts undersökningar som visar att LO:s medlemmar i allt högre utsträckning röstar på Sverigedemokraterna. I somras var siffran till exempel 24,9 procent, detta samtidigt som Socialdemokraterna – som raskt tappat stöd bland LO-medlemmar – fick 38,5 procent.

Källor:
Kamp mot högerextrema i fokus för LO
SCB: S tappar stort bland LO-väljare – SD ökar


  • Publicerad:
    2019-02-05 19:50