SOSSEFASONER Pim van Dorpel hoppade av sin kandidatur som ny ordförande i LO i sista sekund. Nu avslöjar Arbetet att det berodde på att van Dorpel var ”patriot” under högstadiet.

Den tidigare Byggnadsbasen och fitthattsentusiasten Johan Lindholm valdes nyligen till boss över den mäktiga fackföreningsorganisationen LO. En av huvudutmanarna om posten var Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF), som hoppade av sin kandidatur under mystiska omständigheter i sista sekund.

Nu avslöjar vänstertidningen Arbetet att det var på grund av van Dorpels patriotism under barndomen.

— Det här är vad som hände. I förra veckan fick valberedningen och LO påringningar om mitt förflutna och om min högstadietid. De påstods att jag varit nynazist under min skolgång. Jag fick frågan om detta stämde, säger Pim van Dorpel till Arbetet.

Van Dorpel säger att han aldrig ”bekänt sig till nazismen” utan att han såg sig som ”patriot eller Sverigevän”. Detta tillsammans med att han umgicks i skinnskallekretsar som 14-åring diskvalificerar dock honom från positionen som högste fackpamp i Sverige. Att han redan i nionde klass tog avstånd från ”patriotismen” efter att ha besökt ett kloster som gömde flyktingar hjälper inte.

— Jag gjorde säkert vad som helst för att passa in. Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer. Men jag vet inte, säger Pim van Dorpel till Arbetet.

Avhoppet beredde vägen för att feministen Johan Lindholm kunde väljas som ny LO-boss. Pim van Dorpel uppger för Arbetet att han vill fortsätta som vice ordförande i HRF.