POLITIK. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill se mer klasskamp och varnade för högerpopulism och ”fascism” i sitt tal på Vänsterdagarna.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.

För första gången någonsin har en LO-ordförande talat på ett arrangemang av Vänsterpartiet. Det skedde på lördagen när han gästade partiets pågående konferens Vänsterdagarna i Göteborg.

Karl-Petter Thorwaldsson fick kraftiga applåder från vänsterextremisterna när han argumenterade för högre skatter för de rika och att staten ska kunna gå in och bygga bostäder i kommuner där den politiska ledningen vägrar bygga hyreslägenheter.

Ännu starkare ovationer fick han för sin kommunistiska retorik om att återuppliva klasskampen.

— Klasskampen har försvunnit ur människors vardag och har blivit en identitetsfråga. Den fajten vinner vi inte, vi måste se till att fajten blir klasskamp, inte varifrån du kommer, sa Thorwaldsson.

— Opinionsbildningen måste handla om hur man bryter vanmakten och rikta den mot dem som är ansvariga för växande klyftor och inte mot dem som kommer från ett annat land, framhöll han också.

Det är framför allt två orsaker som ledde till att LO-ordföranden tog det signalpolitiska beslutet att framträda tillsammans med Vänsterpartiet.

Den ena är missnöje från LO-rörelsen med Socialdemokraternas högersväng och samarbete med Liberalerna och Centerpartiet i januariöverenskommelsen.

Den andra är det dåliga resultatet för Socialdemokraterna i förra årets val.

— Det var för jävligt, en katastrof. Ingen var vinnare förutom SD, möjligen KD, sa Thorwaldsson och tillade:

— Vem trodde att jag 2019 skulle stå här som LO-ordförande hos Vänsterpartiet och behöva varna för fascismen?

LO-basen menade att protesterna mot orättvisorna i samhället och ökade klyftor leder till att människor söker sig till högernationalistiska partier, och han påstod till och med att arbetet idag är ”detsamma som mot nazisterna på 30-talet”.

Han kallade också Sverigedemokraterna för ”rasister” och menade att de bidrar till att ställa LO-medlemmar mot varandra.

— De försöker slå kilar mellan löntagare och få oron att växa så att fler och fler säger att det enda samhällsproblemet är invandrare, sa Thorwaldsson.

Efter talet har flera kommentatorer påpekat att det innehöll flera väldigt politiska ställningstaganden för att komma från en fackföreningsordförande.

Källor:
LO:s ordförande talade hos Vänsterpartiet
Vänsterdagarna. Program & information.


  • Publicerad:
    2019-11-02 21:55