TYSKLAND. På 75-årsdagen för ett av de mer välkända mordförsöken på Adolf Hitler hyllade Tysklands förbundskansler Angela Merkel den ansvariga terrorgruppens ledare Claus von Stauffenberg. ”Han manar oss att vara vaksamma mot och konfrontera rasism och nationalism”, sa Merkel under lördagen.


Claus von Stauffenbergs öde i den pedofilanklagade juden Bryan Singers välkända Hollywoodfilm Valkyrie, där förrädaren spelas av Tom Cruise och framställs som en hjälte.

Under lördagen ledde Tysklands förbundskansler Angela Merkel en minnesceremoni för att hedra folkförrädaren Claus von Stauffenberg och hans terrorgrupp som för 75 år sedan försökte döda Adolf Hitler med hjälp av en bomb. Attentatsförsöket misslyckades och von Stauffenberg dömdes – tillsammans med många av sina medkonspiratörer –  till döden för sitt förräderi och avrättades medelst arkebusering.

Tyskland var under tiden för attentatsförsöket mitt uppe i ett blodigt tvåfrontskrig med den röda armen alltmer påtryckande österifrån. Hade man lyckats döda Hitler och de andra högt uppsatta officerarna som befann sig i samma rum hade de allierades krigsbrott med största sannolikhet mött än mindre motstånd, vilket skapat än mer lidande för det tyska folket.

Merkel höll under ceremonin ett tal där hon menade att von Stauffenberg och hans kamrater var ”sanna patrioter” då de ”följde sina samveten”.

— De manar oss att vara vaksamma mot och konfrontera rasism och nationalism i alla dess former, sa Merkel.

Källa:
Angela Merkel pays tribute to army general who almost assassinated Hitler 75 years ago


  • Publicerad:
    2019-07-21 13:30