POLITIK. Statsminister Stefan Löfven (S) tänker bojkotta Almedalsveckan på Gotland denna sommar. Han skyller på lobbyister och näringslivsintressen, och påstår att han vill träffa ”vanligt folk” istället.

Statsminister Stefan Löfven på turné till folket (skärmbild).

Årets upplaga av Almedalsveckan i Visby kommer att hållas mellan 30 juni och 7 juli. Under de åtta dagarna har de etablerade riksdagspartierna varsin huvuddag, där höjdpunkten är partiledarnas traditionsenliga sommartal.

I sommar kommer emellertid inte statsminister Stefan Löfven att vara på plats i Almedalen. Han skickar istället sin finansminister Magdalena Andersson, som kommer att hålla sommartalet för Socialdemokraterna.

Orsaken till att statsministern väljer att bojkotta Almedalsveckan i år beskriver han själv så här:

— Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare.

Löfvens kritik mot hur politikerveckan i Almedalen har utvecklats lyser också igenom i ett Facebookinlägg på lördagen där han berättar om sin bojkott mot evenemanget:

Jag hyser även en stilla förhoppning om att Almedalsveckan i framtiden blir mer som den var då Palme startade det hela: En öppen plats där politiken, ideella organisationer och enskilda medborgare kan mötas och utbyta idéer.

Statsministern förklarar att han istället har kommit på något annat mycket viktigt att göra just den veckan som Almedalsveckan går av stapeln:

Istället tänker jag ägna den veckan åt att resa i Sverige och besöka de platser som media inte riktar sitt strålkastarljus mot … Jag ska samtala med dem som man i Almedalen talar om – men alltför sällan träffar under den där veckan i Visby.

Dem som Löfven syftar på, ”som man i Almedalen talar om”, är vanligt folk. Han vill träffa människor som faktiskt lever utanför kretsarna i Stockholm, Bryssel och Almedalen.

— Jag vill se hela vårt land, höra vilka drömmar, problem och utmaningar olika delar av landet möter, och forma politik utifrån det, säger statsministern till Aftonbladet.

Statsministern tänker alltså ägna Almedalsveckan åt att turnera runt i landet för att träffa folket. Något som det uppenbarligen inte finns tid att göra de övriga veckorna på året.

Källa:
Stefan Löfven struntar i Almedalen – reser själv i landet


  • Publicerad:
    2019-04-13 20:40