POLITIK. I sitt nationaldagstal i Lund hyllade statsminister Stefan Löfven dagens mångkulturella Sverige och menade att det var ”väldigt få saker som var bättre förr”.

Stefan Löfven (arkivbild).

Statsminister Stefan Löfven nationaldagstalade i Kulturens park i Lund på torsdagen. Han var noga med att vända sig till ”gamla och nya svenskar” i talet och inledde med att prata om det gamla Sverige, som han beskrev som ett land i armod.

Även om vi kan tänka på gamla tider som en idyll med röda stugor och gröna ängar var väldigt få saker bättre förr … Människor utvandrade, för att de inte såg någon framtid här. Sverige har gjort mer än rest sig från fattigdomen, vi har på bara några generationer blivit ett framgångsland, som gått före i viktiga frågor.

Löfven talade sedan om hur Sverige har gått i bräschen för jämställdhet, löntagares rättigheter och barns rättigheter.

— Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra. Där samhället tar ansvar, och ingen människa ska lämnas ensam, sade Stefan Löfven till publiken.

Statsministern exemplifierade genom att prata om sin egen barndom i fosterfamilj. Han påpekade att trots att han hade en mamma som inte kunde ta hand om honom fick han en trygg uppväxt och lyckades till och med bli Sveriges statsminister.

— Det är så vi gör i Sverige, landet som rest sig från fattigdom till framgångar, sade Löfven.

Det Sverige där brottslighet, ohälsa och utslagning ökar talade statsministern inte om. Han nämnde bara pliktskyldigt att Sverige fortfarande har ”allvarliga samhällsproblem”, något som får förmodas inbegripa såväl näthatare som runalfabetet.

Källa:
Sveriges statsminister firade nationaldagen i Lund


  • Publicerad:
    2019-06-06 23:25