JUDISK MAKT. På fredagen presenterade statsminister Stefan Löfven på plats i Malmö en stor internationell konferens för hågkomsten av ”Förintelsen” och mot antisemitism i oktober 2020.

Konferensen 27-28 oktober 2020 ska samla experter och beslutsfattare från hela världen, och blir ett slags uppföljning av den konferens som hölls år 2000, ”Stockholms internationella forum om Förintelsen”.

Vid den konferensen antogs den så kallade Stockholmsdeklarationen som ligger till grund för det internationella samarbetet International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

— Med denna konferens fortsätter vi vårt viktiga arbete att motverka antisemitism. Var än antisemitismen finns, och hur den än uttrycks, så ska den belysas och bekämpas. Jag är glad att Malmö stad vill ta sig an detta tillsammans med regeringen, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Regeringen konstaterar i pressmeddelandet att Malmö och Skåne har en speciell historia kopplad till ”Förintelsen”. Judar som flydde över Öresund under andra världskriget kom till Malmö, och det var här Folke Bernadottes vita bussar med överlevande från koncentrationslägren togs emot.

En viktigare anledning, som inte nämns i pressmeddelandet, är att World Jewish Congress (WJC) och dess ordförande Robert Singer har uttryckt stor oro för judars situation i Sverige i allmänhet och i Malmö i synnerhet, och har därför krävt åtgärder från den svenska regeringen.

Det var dessutom just i Malmö som SSU-medlemmar skanderade ”Krossa sionismen!” under Socialdemokraternas 1 maj-demonstration i år, något som orsakat mycket kritik om antisemitism, dels från svenska politiker, men också från just nämnda World Jewish Congress.

— I socialdemokratin och i arbetarrörelsen finns det inte utrymme överhuvudtaget för antisemitism. Inte en millimeter och det vet man som medlem, säger Stefan Löfven.

Malmö kommun har själv velat få konferensen till staden.

— Malmö vill spela en viktig roll i kampen mot antisemitism, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som tror att ett stort internationellt möte kan bidra med nya idéer i kampen mot hatet.

Källa:
Stor konferens mot antisemitism hålls i Malmö


  • Publicerad:
    2019-05-26 12:10