PROSEMITISM. I fredags röstade Italien igenom den nya breda definitionen av antisemitism. Men i en intervju med israelisk press attackerar Italiens högerpolitiker Matteo Salvini ändå de påstått anti-israeliska och antisemitiska strömningarna inom vänstern och landets koalitionsregering.

Italiens inrikesminister mellan juni 2018 och september 2019, Matteo Salvini, som försökte ta krafttag mot invasionen av rasfrämlingar från Afrika och Mellanöstern innan han petades, säger i en intervju till israeliska högerdagstidningen Israel Hayom att om han blir vald till ledare för Italien i valet som är planerat till 2023, så lovar han att flytta Italiens ambassad i Israel till Jerusalem.

Salvini anklagade vänstern i Italien för att ”precis som den gör i USA och Israel […] försöka använda domstolarna för att hämnas när de förlorar vid valurnorna”.

Till saken hör att den Netanyahuvänliga tidningen Israel Hayom har stött Netanyahu även när han på skäliga grunder utretts för kriminell verksamhet inom Israels gränser.

Han pekar också ut de många muslimer som flödar in i Italien som bärare av antisemitism. De stöder också oftare landets vänsterpartier som har mer problem med antisemitism än vad högerflygeln har, enligt Salvini.

Salvini kritiserar motståndare till en ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem och kallar dem antisemiter, men har själv kallats antisemit. Det påstods att han ”förminskade” betydelsen av de dödshot som den så kallade förintelseöverlevaren och på livstid utnämnda senatorn Liliana Segre sades ha fått motta i november 2019, varpå den 89-åriga senatorn fick polisskydd. Själv förnekar han att han skulle ha förminskat dessa ”antisemitiska” dödshot.

Nya ”internationella” definitionen av antisemitism har nått Italien
I oktober förra året beslutade den italienska regeringen att inrätta en kommission för att bekämpa ”intolerans, rasim, antisemtism och hat”. När Salvinis parti Lega Nord röstade emot regeringens förslag, anklagades de av rasistiska antirasister för att vara rasister.

I fredags röstade Italien för att anta samma definition av antisemitism som nyligen antagits i Frankrike. Bakom lobbyarbetet för detta står samma lobbyorganisation som i Frankrike och i USA: Internationella alliansen till minnet av förintelsen.

— Det är viktigt att Italien nu har antagit den definitionen, för att sätta stopp för vänsterpartiernas hyckleri när de talar om att bojkotta Israel. Idag finns det bland de sittande partierna i regeringen stöd för en palestinsk stat, för Venezuela och Iran. Den nya definitionen av antisemitism gör det möjligt för oss att klargöra deras inställning, som i fallet med BDS-rörelsen, säger Salvini. [BDS är en fredlig rörelse som uppmanar till handelsbojkott mot Israel på grund av landets terror och pågående folkmord av palestinier; red. anm.]

— Det finns de som kämpar för att palestinierna ska få en egen stat, men som förnekar judars rätt till självbestämmande. Denna motsägelse utgör ett hyckleri. Italien var alltför sena att anta denna internationella [sic] definition, klagade Salvini i intervjun med Israel Hayom.

Salvinis utspel att flytta Italiens ambassad från Tel Aviv till Jerusalem följer på att flera andra länders prosemitiska regeringar har flyttat, eller har aviserat att de ska flytta, sina ambassader till den religiösa judiska huvudstaden.

Källa:
Italian far-right leader Salvini says he’d move embassy to Jerusalem if elected


  • Publicerad:
    2020-01-19 19:10