UTRIKES. Malawi gör Israel till viljes och öppnar ny ambassad i Jerusalem. Israel uppmanar Malawi att ansluta sig till den globala kampen mot Iran.

Utrikesministrar Eisenower Mkaka och Gabi Ashkenazi. Skärmbild: BitChute.

Regeringen i Malawi planerar att öppna en ambassad i Jerusalem.

Malawis utrikesminister Eisenower Mkaka tillkännagav i förra veckan beslutet, tillsammans med Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi.

— Jag vill gratulera Malawi till detta historiska beslut. Jag är säker på att fler afrikansk ledare kommer att följa detta beslut, sade Ashkenazi.

— Detta stärker ytterligare förbindelserna mellan Israel och Malawi och jag uppmanar andra länder att följa Malawi och flytta sina ambassader till Jerusalem, fortsatte Ashkenazi, som var uppenbart entusiastisk under tillkännagivandet.

Ashkenazi sade att Malawi är det första afrikanska landet att förlägga sin ambassad i Israels ”huvudstad”.

Mkaka sade Malawis relation med Israel har ”stått sig genom tiderna” och att Malawis president Lazarus Chakwera snart kommer att besöka Israel. Mkaka gratulerade även Israel till de nyligen tecknade fredsfördragen med Förenade Arabemiraten och Bahrain.

Fredsfördragen skapar en miljö för den judiska staten att stärka sina relationer med stater i hela Afrika, menade Mkaka.

En utveckling som ligger i tiden
— Vi är båda överens om att denna utveckling ligger i tiden för att skapa en inkluderande miljö för fler avtal i Mellanöstern och också kommer att ha en välgörande effekt på Israels relationer med länder i Afrika, sade Eisenower Mkaka.

Mkaka använde det engelska ordet ”collusive” vilket egentligen avser bedrägliga hemliga avtal och maskopier, men det kan ha berott på Mkakas bristande språkkunskaper.

Flytten av Malawis ambassad följer flera andra nationer som efter USA:s flytt av sin ambassad till Jerusalem har aviserat att även deras ambassader ska göra detsamma.

USA flyttade sin ambassad från Tel Aviv 2018, efter ett kampanjlöfte från federationens president Donald Trump, utan hänsyn till palestinska och arabiska intressen.

Förutom att gratulera Malawi till sitt närmande av Israel med ambassadflytten, uppmanade Ashkenazi även Malawi att ”ansluta sig till den globala kampen kampen mot ondskan som kommer från den islamistiska republiken Iran”.


  • Publicerad:
    2020-11-07 10:00