JUDISK MAKT. Nya lagar i Frankrike klassar ”hatisk” kritik mot israelisk politik som antisemitism.

Francis Kalifat är den tyngsta lobbyisten på fransk mark där den nya definitionen av antisemitism drivits igenom. Foto: Twitter.

Med röstsiffrorna 154 mot 74 har underhuset till Frankrikes nationalförsamling antagit Sylvain Maillards förslag från American Jewish Committee och Frankrikes tyngsta judiska paraplyorganisation Crif, att genomdriva IHRA:s definition av antisemitism.

Nationalförsamlingen är Frankrikes motsvarighet till riksdagen. Maillard tillhör regeringspartiet lett av Frankrikes president Emmanuel Macron. IHRA är en förkortning för den judiska lobbyorganisationen International Holocaust Remembrance Alliance, vilket ungefär översätts med ”Internationella alliansen till minnet av förintelsen”.

Otydliga juridiska gränser anpassas efter hand och vid behov
Beslutet att skärpa definitionen av antisemitism i Frankrike kan användas som stöd för att lagföra personer som uttrycker sig kritiskt mot Israel eller gör sig skyldiga till olika former av så kallade hatbrott mot judar.

Gränsen mellan vad som är antisemitism och inte bedöms efter hand. Enligt lagen ska det inte vara förbjudet att kritisera Israels politik, men om det görs med ”bistert språkbruk”, exempelvis genom att kalla terrorstaten Israels politik för fascistisk eller jämföra den med Tysklands regering under andra världskriget, är detta ”antisemitism”.

Det betraktas också som antisemitism att kritisera Israel ”endast på uppfattningen av [Israel] som ett judiskt kollektiv”, trots att Israels regering betraktar Israel just som en judisk stat.

Judar hyllar den nya lagen
Judiska grupper och politiker i Israel har hyllat beslutet i Frankrike. Israels utrikesminister Israel Katz kallar parlamentets beslut i Frankrike för ”ett viktigt steg i kampen mot antisemitism” och han uppmanade andra länder att fatta samma beslut.

Lagen kommer bara några dagar efter det att Tyskland aviserade att så kallade hatbrott mot judar ska straffas hårdare än hatbrott mot några andra folkgrupper. Ledaren för Judiska centralrådet, Josef Schuster, använde nästan likadana ord som Katz för att välkomna det beslutet:

— Detta är ett viktigt steg mot ett konsekvent bestraffande av antisemitiska brott, sade han.

Ledaren för Jewish Agency, Isaac Herzog, skriver på Twitter:

Vi, som representanter för det judiska folket över hela världen, berömmer och saluterar den franska nationalförsamlingen och president Emmanuel Macron för ett historiskt beslut som står som en moralisk fyr mot antisemitiska yttringar och Israelhat.

Frankrikes judiska paraplyorganisation Crif som tillsammans med Amerikanska Judiska Kommittén var ansvariga för att lobba fram den nya lagen hos bland andra ovan nämnda Maillard, hyllade beslutet. Crifs ledare Francis Kalifat kallade det ”ett viktigt verktyg för tjänstemän att förstå antisemitism”:

— Detta beslut innebär framför allt ett steg framåt för Frankrike, som nu sluter sig till en grupp om 20 länder som har tagit IHRA:s uppmaning på allvar. Det är ett nödvändigt steg för att bekämpa denna ondska som utgör mer än 50 procent av rasistiska handlingar i vårt land, sade Kalifat.

Parischefen för Amerikanska judiska kommittén, Anne-Sophie Sebban-Bécache, säger i ett uttalande att man nu bättre kan bekämpa alla former av judiskt hat:

— Nationalförsamlingens stöd för en hållbar definition är mycket välkommen och utgör en förstärkning av Frankrikes beslutsamhet att erkänna farorna med den ökande antisemitismen i vårt samhälle och för att mer effektivt bekämpa hat mot judar i alla dess former. Det finns ett enormt och akut behov att utbilda människor om antisemitismen, att identifiera det och mobilisera krafter för att konfrontera den, säger Sebban-Bécache.

LDH – Frankrikes ADL
Bland de lobbyister som skrivit under på det av Maillard inlämnade lagförslaget om den utökade definitionen av antisemitism i Frankrike återfinns Malik Salemkour, skriver Times of Israel. Salemkour är ledare för Ligue des droits de l’Homme France, LDH France (Frankrikes människorättsförbund),

Organisationen LDH France bildades 1898 för att bekämpa antisemitism efter det att den judiska generalstabsofficeren Alfred Dreyfus dömdes till livstids straffarbete för spioneri och högförräderi. Dreyfus frikändes efter hårt lobbyarbete på grund av att en ”antisemitisk komplott” mot honom ”avslöjades”.

Maillard försvarade det nu klubbade lagförslaget med att folk i Frankrike i allmänhet säger ”förbannade sionist” och då egentligen, enligt honom, menar ”förbannade jude”.

Källa:
French lawmakers pass resolution calling Israel hatred a form of anti-Semitism


  • Publicerad:
    2019-12-04 18:50