JUDISKT LIDANDE. Efter att ha varnat judar i Tyskland från att bära kippa får nu landets kommissionär mot antisemitism skarp kritik från Israel, Tyskland och USA.

Kippa i Berlin.

Nordfront rapporterade om att juden Felix Klein som är Tysklands kommissionär mot antisemitism nyligen har varnat judar som befinner sig i Tyskland för att bära den traditionella judiska huvudbonaden kippa offentligt.

Det är för farligt i och med att antisemitiska hatbrott mot just judar har bedömts öka dramatiskt i landet, ansåg Klein.

— Jag kan inte uppmuntra judar att bära kippan överallt och hela tiden i Tyskland, sade Felix Klein i en intervju med den tyska tidningen Funke.

Nu kritiserar Israels president (ej att förväxlas med landets premiärminister) Reuven Rivlin kommissionären mot antisemitism i Tyskland för att han har en defaitistisk inställning i skyddandet av det judiska folket i Berlin och Tyskland.

Rivlin säger sig vara ”djupt chockerad” av Kleins ord och säger att det är Berlins ansvar att skydda judarnas rättigheter. Han anser också att Kleins hållning innebär en ”kapitulation för antisemitismen”.

Även i Tyskland är folk uppretade på Felix Kleins varning. Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann sade skarpt att ”alla kan och bör bära kippa var och när de vill”, och tillade ”att vika sig för judehatet” ger bränsle åt ”högeråsikter”.

USA:s ambassadör i Berlin, bögen Richard Grenell som ofta lägger sig i Tysklands interna politiska debatter, går på Herrmanns linje och twittrar att judar istället ska uppmuntras att bära sin kippa, inte avrådas från det. ”Man måste lära folket att vi [sic!] är ett mångkulturellt samhälle”, skriver han. Även icke-judar bör i sympati med den judiska rasen ta på sig en kippa för deras rättigheters skull, anser han.

Efter kritiken har Felix Klein ställt sig på sina kritikers sida och medgivit att hans uppmaning var ”provokativ”.

”Självklart anser jag att det inte ska finnas några no go-zoner för judar eller andra minoriteter i Tyskland”, sade Klein.

Att det finns många no go-zoner för tyskar i Tyskland tog Felix inte upp som ett problem.

Källa:
‘Capitulation to anti-Semitism’: Israel scolds German official over warning about wearing kippahs


  • Publicerad:
    2019-05-27 14:15