POLITIK. Ikväll sa statsminister Stefan Löfven i SVT:s Agenda att segregation och arbetslöshet är orsaken till gängvåldet och att situationen skulle ha varit densamma om infödda svenskar hade levt under samma förhållanden.

Statsminister Stefan Löfven (S). Skärmbild: Youtube.

På söndagskvällen intervjuades Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven i SVT:s Agenda. Huvudtema för intervjun var varför Sverige är värst i Europa när det gäller antalet unga människor som blir skjutna, som flera undersökningar visar.

Som de flesta politikerna idag, både på lokal och riksnivå, lyfte statsministern fram att det behövs mer stöd i skolan, mer resurser till socialtjänsten och minskade ekonomiska klyftor.

Löfven menade på att segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de områden där gängbrottsligheten sker.

— Den organiserade brottsligheten beror på segregation, att det har tillåtits fortgå allt för länge, sa Löfven.

Agendas reporter Anders Holmbergs påpekade då att mycket av både fattigdomen och utanförskapet och gängbrottsligheten numera är etnifierad, att det är invandringen som är orsaken till de här nya problemen i Sverige, vilket Löfven besvarade:

— Segregationen beror på att det är för hög arbetslöshet i de här områdena. Men det hade det varit oavsett vem som hade bott där. Om det var så att du hade satt dit människor som var födda i Sverige under samma förutsättningar, så får du samma resultat, sa han.

Löfven vidhöll med bestämdhet att högst andel dödsskjutningar bland unga i Europa och antal sprängningar i nivå med Afghanistan inte har något med invandring eller etnicitet att göra utan bara handlar om utanförskap.

Flera gånger under intervjun upprepade han skolans och sysselsättningens roll.

— Unga ska se sina föräldrar gå till jobbet, inte vara lediga och tro att det är det som är det normala. Det normala är att gå till jobbet, sa Löfven.

Han upprepade också sitt tidigare löfte om att knäcka gängbrottsligheten och lovade polisen mer stöd.

Källa:
SVT Agenda. Intervju med Stefan Löfven.


  • Publicerad:
    2019-11-17 23:15