MASSINVANDRINGEN. Vänsterekonomen Sandro Scocco anser att Sverige behöver dubbla asylinvandringen och att invandringskritikerna bygger sina argument på känslor och tyckande, inte fakta.

Sandro Scocco. Foto: Twitter

Det är i Aftonbladet ledares podcast Den ideologiska frågan som Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, intervjuar vänsterekonomen och statsvetaren Sandro Scocco.

Scocco är idag anställd som chefsekonom på vänstertankesmedjan Arena idé och har i dagarna kommit ut med boken Och några, antar jag, är ok! Varför nationalistiska vänstern är en återvändsgränd och nationalistiska högerns ärende inte är främlingsfientlighet.

I podden beklagar sig Scocco över att debattklimatet i Sverige har förändrats och att det numera är invandringsförespråkare som har svårt att komma till tals.

— I min privata sfär bland människor är det många som upplever att det är rätt jobbigt kring middagsbordet … den har blivit så homogen den här tidsandan att alla invandrare är kriminella, ingen jobbar, de lever bara på socialbidrag och så vidare. De som inte har den här uppfattningen får väldigt svårt att försvara sig, säger Scocco.

Därför är ett av syftena med hans nya bok att ge massinvandringsvurmarna argument som sägs bygga på ”fakta” och ”forskning” som de ska kunna använda för att täppa till munnen på kritiker och nationella.

Scocco vill göra upp med idén om invandringen som en kostnad för samhället och hänvisar till den ökande andelen gamla människor som ett argument för att kraftigt öka asylinvandringen.

— Man kan definitivt säga, om man tittar på asylinvandring, att vi nog klarar men än idag. Vi talar om 50 000 som avser att bo i landet. Vi skulle behöva det tillskottet, säger han och påpekar att det är en liten siffra jämfört med potentialen på arbetsmarknaden.

Han tycker att Sverige borde gå tillbaka till samma invandringspolitik som innan flyktingkrisen 2015.

I programmet påstår Scocco att ”forskning” som han presenterar i sin bok visar att ”utlandsfödda jobbar mer är svenskfödda per person”, och att detta skulle vara ett argument mot att invandrarna inte jobbar.

Sedan kommer det fram i intervjun att av personer i arbetsför ålder (20-64 år) är det betydligt fler svenskfödda som jobbar. Några siffror på hur det går ihop att det i övriga åldersgrupper (0-20 och 64+) skulle vara fler utlandsfödda som jobbar ger inte Scocco.

Vänsterekonomen Scocco menar också att massinvandringen inte utgör någon kostnad för det svenska välfärdssystemet.

— När det gäller välfärdssystemet visar studier att utlandsfödda tar ut mer pengar ur systemet än de sätter in. Men det är ju helt enkelt fråga om en omfördelning av pengar, jag tycker det är fel när man kallar det en kostnad, trollar ordkonstnären Scocco.

Han menar också att den svenska integrationspolitiken inte alls har misslyckats utan är ”mycket bättre än sitt rykte”.

Hela intervjun går att höra via nedanstående länk.

Källa:
”Sverige skulle behöva dubblad invandring”


  • Publicerad:
    2019-12-07 20:45